Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Η χειρότερη ημέρα από τον περασμένο Οκτώβριο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Η χειρότερη ημέρα από τον περασμένο Οκτώβριο

Βαριές απώλειες υπέστησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς στις αγορές επέστρεψαν οι φόβοι για την πανδημία, μετά τη νέα έξαρση που παρουσιάζουν τα κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Η σημερινή συντεταγμένη υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία τα μακροοικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα. 

Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σχεδόν διπλασιάσθηκαν τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 3,7%, από 1,9% τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ποσοστό 3,3%.

Παράλληλα το ποσοστό ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησε έστω και οριακά τον Φεβρουάριο, στο 4,9% από το 5% ένα μήνα νωρίτερα. 

Τα στοιχεία αυτά όμως δεν στάθηκαν ικανά να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίες πυροδοτήθηκαν εκ νέου, από τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, η ανοδική τάση των οποίων συνεχίζεται κι ενώ τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται έστω και με τα προβλήματα που παρουσιάζονται. 

Ο Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,90%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους κλάδους των ταξιδίων και αναψυχής, των τραπεζών, της ενέργειας και των πρώτων υλών, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 3,69%, 3,66%, 3,06% και 3,02% αντίστοιχα. Όλοι οι βασικοί κλάδοι του πανευρωπαϊκού δείκτη βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με μοναδική εξαίρεση τον κτηματομεσιτικό που σημείωσε ισχνή άνοδο 0,17%. 

Από τις επιμέρους μετοχές πλήγμα 7,60% και 7,30% δέχθηκαν οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών British American Tobacco και Imperial Brands, μετά τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα που πωλούνται στις ΗΠΑ, όπως και την απαγόρευση της μέντας σε αυτά. 

Το σημερινό κλίμα δεν κατάφεραν να αντισταθμίσει ούτε το αισιόδοξο κλίμα που έχει αναδυθεί από τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών για το α΄ τρίμηνο του 2021. Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, οι αναλυτές της Refinitiv IBES, προχώρησαν σε αναθεώρηση επί τα βελτίω, αναφορικά με την αύξηση που θα καταγράψουν τα κέρδη των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600, κάνοντας λόγο για αύξηση κατά 61%, ποσοστό που είναι ρεκόρ από τότε που άρχισε η εν λόγω εταιρεία αναλύσεων και συλλογής δεδομένων να καταγράφει τα στοιχεία αυτά πριν από εννέα χρόνια, έναντι 55,7% των προβλέψεων της προηγούμενης εβδομάδας. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου με τη «βουτιά» 2,44% είχε επίσης τη χειρότερη ημέρα του από τον περασμένο Οκτώβριο, στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 2,09%, στο -2% έκλεισε το Λονδίνο, τις λιγότερες απώλειες παρουσίασε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (-1,55%).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Wall Street κινείται μεν πτωτικά, μην καταγράφοντας τέτοιου εύρους πτώση. 
Oι Dow Jones και S&P 500 κινούνται χαμηλότερα κατά σχεδόν 0,80%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται περί του 1,15%. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News