Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Συγκρατημένα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Συγκρατημένα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με υποτονικά κέρδη απάντησαν στις χθεσινές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα που οι εξελίξεις της επικαιρότητας έστειλαν διφορούμενα έως απογοητευτικά μηνύματα. 

Η είδηση που τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν η προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, μετά από έξι περιπτώσεις θρόμβωσης σε περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμένων. Και τα έξι περιστατικά εμφανίστηκαν σε γυναίκες από 18 έως 48 ετών και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από την 6η έως την 13η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ένα άτομο που είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχασε τη ζωή του από θρόμβωση και ένα ακόμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η εταιρεία με τη σειρά της προέβη σε δήλωση, αναφέροντας ότι θα καθυστερήσει τη χορήγηση του εμβολίου της στην Ευρώπη. 

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ο οποίος ανέβασε ταχύτητα, τρέχοντας με ρυθμό 0,6% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018. 

Στην Ευρώπη, τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αφορούσαν τη Γερμανία και τη Βρετανία. Στη μεν πρώτη ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, στη δε δεύτερη το ΑΕΠ τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση και αυτή του κλάδου των υπηρεσιών είχε θετική μεταβολή της τάξεως του 0,2%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,12%, βρίσκοντας στήριξη από του κλάδους των λιανικών πωλήσεων (+1,56%) και των ταξιδίων και αναψυχής (+0,96%). Στην αντίπερα όχθη, τα κέρδη περιόρισαν ο τραπεζικός κλάδος και αυτός των πρώτων υλών. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε την καλύτερη εικόνα, κλείνοντας υψηλότερα κατά 0,59%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,36%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,13%, σχεδόν αμετάβλητος ο FTSE 100 στο Λονδίνο (+0,02%).

Οι επενδυτές πλέον συντονίζονται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2020. Στις ΗΠΑ από τις μεγάλες εταιρείες το χορό ανοίγουν αύριο οι τράπεζες και συγκεκριμένα οι JP Morgan, Wells Fargo και Goldman Sachs. 

Οι αναλυτές της Refinitiv εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600, θα αυξηθούν κατά 47,4 % σε ετήσια βάση, όταν για τις εταιρείες του S%P 500 προβλέπουν άνοδο 25%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Dow Jones υποχωρεί περί του 0,50%, ο S&P 500 κινείται οριακά άνω του μηδενός (+0,05%), με τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη 0,60%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News