Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 20:50
ΑΓΟΡΕΣ

Προσγείωση των ευρωπαϊκών μετοχών από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ 

Προσγείωση των ευρωπαϊκών μετοχών από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ 

Δεν ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς δεν διατηρήθηκε η ορμή από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όταν ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιδίδονται σε ρευστοποιήσεις, θέλοντας να κατοχυρώσουν κέρδη, ενόψει των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2021, ανακοινώσεις οι οποίες από αυτή την εβδομάδα θα «πάρουν φωτιά».

Σήμερα την επικαιρότητα απασχόλησε η ανακοίνωση της συγχώνευσης δύο εταιρειών κοινής ωφέλειας, της Veolia και της Suez, μια συμφωνία το ύψος της οποίας θα φθάσει τα 13 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης έρχεται μετά από μήνες συνομιλιών. Η μετοχή της Veolia έκλεισε με κέρδη 9,66%, ενώ αυτή της Suez 7,73%, βοηθώντας τον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας να παρουσιάσει κέρδη 0,46% και να είναι μαζί με αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας (+56%), τον ασφαλιστικό (+0,23%) και των τραπεζών (+018%), οι μοναδικοί που ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. 

Ο STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,46% κλείνοντας στις 435,24 μονάδες κι απομακρύνθηκε από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 437,65 μονάδων, της Παρασκευής, δεχόμενος πιέσεις από τους κλάδους της τεχνολογίας (-1,36%), των ταξιδίων και αναψυχής (-1,27%) και των πρώτων υλών (-1,18%).

Η μετοχή της εταιρείας διαχείρισης διακοπών TUI, αποδυναμώθηκε κατά 4,34%, μετά την ανακοίνωση ότι θα αντλήσει 350 εκατ. Ευρώ, μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά της, αλλά και να εξυπηρετήσει το χρέος της.  

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου απώλεσε 0,39%, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού σημείωσαν την ίδια υποχώρηση (-0,13%), ενώ του Μιλάνου όπως και την Παρασκευή «αυτονομήθηκε», κλείνοντας με κέρδη 0,11%. 

Ίδια η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους επενδυτές επίσης διστακτικούς, αναμένοντας τα εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Ο Dow Jones κινείται χαμηλότερα κατά 0,31%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,14%, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώνεται κατά 0,41%. 

moneyreview.gr με πληροροφίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News