Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο εβδομάδας με αλλεπάλληλα υψηλά ρεκόρ στα χρηματιστήρια 

Κλείσιμο εβδομάδας με αλλεπάλληλα υψηλά ρεκόρ στα χρηματιστήρια 

Με ιστορικά υψηλά ρεκόρ  ολοκληρώνουν την εβδομάδα οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να παίρνουν ώθηση από τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας, μία ημέρα μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία. 

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο δείχνουν ότι έχουν χαράξει πορεία ανάκαμψης, μια βελτίωση που έδωσε ομαδικό παράγγελμα για άνοδο των μετοχών ανά τον κόσμο. 

Το ΑΕΠ της Κίνας έτρεξε το α΄ τρίμηνο του 2021 έτρεξε με ρυθμό-ρεκόρ 18,3%, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο. 

Σημαντική βελτίωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία, ενώ περισσότερη αισιοδοξία για την εικόνα της μεγαλύτερης οικονομίας, προσέφερε η μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι ενδείξεις ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου «αναρρώνουν» από την πανδημία, οδήγησαν σήμερα σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI All Country που παρακολουθεί τις μετοχές 50 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά το φράγμα των 700 μονάδων, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 702,36 μονάδες. 

Αντίστοιχα στην Ευρώπη ο Euro STOXX 600 κατέρριψε το δικό του ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ωστόσο σήμερα είχε και «παρέα», τον γερμανικό DAX. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με τα κέρδη 1,34% έκλεισε σε ιστορικό υψηλό στις 15.459,75 μονάδες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,90% στις 442,49 μονάδες που ήταν και το υψηλό ημέρας και νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας που ξεχώρισε με κέρδη 2,11%, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα της Daimler για τους τρεις μήνες του 2021, πρόσφερε στήριξη σε ολόκληρο τον κλάδο. Από του κλάδους που ξεχώρισαν επίσης ήταν αυτός των τραπεζών, των λιανικών πωλήσεων και για άλλη μια συνεδρίαση αυτός των πρώτων υλών. 

Ίδια εικόνα και στη Wall Street, όπου πέραν των μακροοικονομικών στοιχείων, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των έξι μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, έδειξαν κάτι παραπάνω από μια υγιής κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Οι Dow Jones και S&P 500 έχουν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ από την έναρξη της συνεδρίασης και ενισχύονται περί του 0,30% και 0,20% αντίστοιχα, ωστόσο στο σημερινό «πάρτι» δεν συμμετέχει ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος υποχωρεί δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές των Big Tech, στις οποίες οι επενδυτές σήμερα γύρισαν την πλάτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News