Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας  

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας  

Με τον τρόπο που ξεκίνησαν την τρέχουσα εβδομάδα -με απώλειες- έτσι και την ολοκλήρωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε πλήρη αναντιστοιχία με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Η τρέχουσα εβδομάδα βάζει τέλος σε ένα σερί επτά κερδοφόρων εβδομάδων, ένα από τα μακροβιότερα στην ιστορία των ευρωπαϊκών μετοχών, ολοκληρώνοντας αυτήν με απώλειες 0,78%. 
Στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600  κινήθηκε πτωτικά, τη Δευτέρα οι απώλειες ήταν μόλις 0,07%, οι σημερινές της τάξεως του 0,13%, ωστόσο ήταν η υποχώρηση 1,90% της Τρίτης που συντέλεσε στην ολοκλήρωση της εβδομάδας με αρνητικό πρόσημο, στη χειρότερη ημέρα του από την έναρξη του έτους. 

Τη σημερινή γενικευμένη πτωτική τάση δεν κατάφεραν να αποτρέψουν ούτε τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ βαδίζει πλέον με σταθερά βήματα. 

Πιο συγκεκριμένα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, «σκαρφάλωσε» σε υψηλό εννέα μηνών στις 53,7 μονάδες. Το στοιχείο όμως που κάνει τη διαφορά από τα στοιχεία αυτά, είναι ότι ο κλάδος των υπηρεσιών επέστρεψε σε ανάπτυξη, με τον υποδείκτη να ανεβαίνει στις 50,3 μονάδες, από 49,6 μονάδες τον Μάρτιο. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.  

Ωστόσο τα ενθαρρυντικά στοιχεία δεν έκαμψαν τη διστακτικότητα των επενδυτών κι έτσι πέραν του κλάδου των πρώτων υλών ο οποίος σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,22%, οι υπόλοιποι εκ των βασικών κλάδων του STOXX 600 κινήθηκαν στη μετριότητα. 

Οι μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών και ενδυμάτων απασχόλησαν σήμερα τους επενδυτές, με αυτή της Tod’s να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση πραγματοποιώντας άλμα 11,39%, μετά τη συμφωνία ο γαλλικός όμιλος LVMH να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στο 10%, ενώ αντιθέτως αυτή της Moncler υποχώρησε 4,04%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το α΄ τρίμηνο του 2021, τα οποία υποχώρησαν σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. 

Έως σήμερα σχεδόν το 10% των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον Euro STOXX 600 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το α΄ τρίμηνο του 2021, με το 67% εξ αυτών να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,27%, αυτό του Παρισιού κατά 0,15%, του Μιλάνου παρουσίασε οριακές απώλειες της τάξεως του 0,0%, ενώ αυτό του Λονδίνου έκλεισε αμετάβλητο. 

Διαφορετικό εντελώς το κλίμα στη Wall Street, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση που «σκαρφάλωσε» σε υψηλό ιστορικό υψηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 
Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,75%, ο S&P 500 έχει υπερβεί το 1,21%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,50%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News