Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 16:46
ΑΓΟΡΕΣ

Θετική εκκίνηση στη Wall Street

Οριακές μεταβολές για τον Dow Jones

Θετική εκκίνηση στη Wall Street

Αισθητά βελτιωμένο είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δείχνουν έτοιμες να ανακάμψουν μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες στον τεχνολογικό τομέα, ως απόρροια των ανησυχιών για επικείμενη διόρθωση.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, συγκεκριμένα, εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με άνοδο της τάξης του 0,62%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει κέρδη κατά 0,31% και τις 4.177 μονάδες.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, από την πλευρά, σημειώνει οριακές μεταβολές, παραμένοντας σε επίπεδα λίγο κάτω των 34.160 μονάδων.

Στο ταμπλό, όπως είναι εύλογο, ξεχωρίζουν και πάλι οι τεχνολογικές μετοχές, με τις Apple και Tesla να κερδίζουν κατά περίπου 1%, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών της Τρίτης (σ.σ. 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα).

Χθες, οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2021 και να κλείνει στο -1,9%.

Η επικράτηση των πωλητών αποτέλεσε απόρροια των ανησυχιών για την ύπαρξη μετοχών, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αποτίμησης. Και φυσικά, οι τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραψαν ένα άκρως εντυπωσιακό ράλι, θεωρούνται «Νο. 1» υποψήφιες για να «ξεφουσκώσουν». 

Την ίδια ώρα, στο πτωτικό κλίμα συνέβαλαν και οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε πρόωρο περιορισμό των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία το απόγευμα της Τρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να μην «υπερθερμανθεί» η αμερικανική οικονομία.

Στο +1,5% η Ευρώπη

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες καταγράφουν σημαντικά κέρδη, χάρη στο +3,2% του κλάδου Κοινής Ωφέλειας, ο οποίος παρασέρνει θετικά και τους υπόλοιπους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο +1,5% και τις 440 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,74% και τις 15.116 μονάδες. Κέρδη κατά 1,71% σημειώνει και ο ιταλικός FTSE MIB, όπως και οι βρετανικός FTSE 100 – γαλλικός CAC 40, οι οποίοι κινούνται στο +1,2%

Στο θετικό κλίμα, μεταξύ άλλων, συμβάλουν τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, με τον σύνθετο δείκτη PMI της Markit να βελτιώνεται στις 53,8 μονάδες τον Απρίλιο από 53,2 μονάδες τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Στο ταμπλό, για ακόμη μία ημέρα, ξεχωρίζουν οι εταιρείες, οι οποίες δημοσιεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2021. Έτσι, η μετοχή της γερμανικής Deutsche Post ενισχύεται κατά 4,1% χάρη στον τριπλασιασμό των λειτουργικών κερδών.

Κατά σχεδόν 4% αυξάνεται και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis, η οποία εμφάνισε έσοδα 37 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο. «Άλμα» 10% πραγματοποιεί επίσης, η γερμανική Rational, ενώ η δανέζικη Vestas εκτινάσσεται στο +8,4% χάρη στις υψηλές προσδοκίες για τις οικονομικές επιδόσεις του β’ εξαμήνου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News