Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 18:50
ΑΓΟΡΕΣ

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021

Αν κάποιος προσπαθούσε να κατατάξει τα περιουσιακά στοιχεία που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον το α΄τρίμηνο του 2021, τότε τα βιώσιμα ομόλογα («πράσινα», κοινωνικά και αειφορίας), άνετα μπορούν να «καθίσουν» στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Οι εκδόσεις αυτών των τριών κατηγοριών ομολόγων ανήλθαν στα 264 δισ. δολάρια τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ποσό που συνιστά ρεκόρ, καθώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμα ομόλογα, επιδόθηκαν σε πλήθος τέτοιων εκδόσεων. 

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021-1

Τα τελευταία χρόνια οι ανησυχίες αναφορικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή εντείνονται μεταξύ των επενδυτικών κύκλων, την ίδια ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης κινείται προς μια οικονομία με σχεδόν μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση. 

Συγχρόνως οι πιέσεις των επενδυτών για τους παράγοντες ESG (environmental, society, governance) στην πολιτική των εταιρειών, εντείνονται συνέχεια προς τα διοικητικά τους συμβούλια, ενώ η πανδημία έχει αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα. 

Τα βιώσιμα ομόλογα με στόχο να αντλήσουν κεφάλαια για επενδύσεις που αφορούν από αιολικά πάρκα έως προγράμματα εμβολιασμού, κατακτούν με τον καιρό όλο και περισσότερο μερίδιο στις συνολικές εκδόσεις τίτλων χρέους. 

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021-2

Από τις τρεις κατηγορίες τα «πράσινα» ομόλογα, τα κεφάλαια των οποίων κατευθύνονται σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον, πήραν τη μερίδα του λέοντος με τις συνολικές εκδόσεις να ανέρχονται στα 130 δισ. δολάρια. Ακολούθησαν τα κοινωνικά ομόλογα, εκδόσεις οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας ή τα προβλήματα των αστέγων, με 91,3 δισ. δολάρια και πιο πίσω τα ομόλογα βιωσιμότητας, τα οποία είναι συνδυασμός «πράσινων» και κοινωνικών ομολόγων, με τις συνολικές εκδόσεις να φθάνουν στα 43 δισ. δολάρια.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι αναπτυξιακές τράπεζες εξέδωσαν το 41% των «πράσινων» ομολόγων, με τις κρατικές εκδόσεις να φθάνουν στο 21%. 

Ωστόσο η μεγαλύτερη έκδοση για το α΄ τρίμηνο ήταν κρατική και συγκεκριμένα της Ιταλίας με 8,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 80 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν της Γαλλίας με 7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η μεγαλύτερη εταιρική έκδοση ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, προήλθε από την Ardagh Metal Packaging.

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021-3

Στη διάρκεια του περασμένου τριμήνου εκδόθηκαν 304 «πράσινα» ομόλογα, αριθμός ρεκόρ αισθητά υψηλότερος από τις 212 εκδόσεις του δ΄ τριμήνου του 2020, 51 κοινωνικά ομόλογα από 48 και 58 ομόλογα βιωσιμότητας από 35. 

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan άντλησε 9,84 δισ. δολάρια από τις εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων στις οποίες ήταν ανάδοχος, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, για να ακολουθήσουν οι BNP Paribas με 8,67 δισ. δολάρια και η Citi με 7,14 δισ. δολάρια.

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021-4

Στις εκδόσεις των κοινωνικών ομολόγων το μεγαλύτερο ποσό της τάξεως των 7,32 δισ. δολαρίων από τις εκδόσεις της άντλησε η γαλλική τράπεζα BNP Baribas, ακολουθούμενη από τη Societe Generale με 6,77 δισ. δολάρια και από απόσταση «αναπνοής» την τρίτη θέση κατέλαβε η Barclays με 6,74 δισ. δολάρια.

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021-5

Στην κατηγορία όμως των ομολόγων βιωσιμότητας οι αμερικανικές τράπεζες κατέχουν την πρωτοκαθεδρία καταλαμβάνοντας τις τρεις πρώτες θέσεις με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές, με τη Citi να έχει αντλήσει 3,68 δισ. δολάρια, τη Bank of America 3,66 δισ. δολάρια και τη Goldman Sachs 3,52 δισ. δολάρια. 

Βιώσιμα ομόλογα: Οι απόλυτοι «νικητές» του α΄ τριμήνου του 2021-6

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News