Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 09:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ιταλία και Πορτογαλία πλημμυρίζουν με ομόλογα την αγορά

Ιταλία και Πορτογαλία πλημμυρίζουν με ομόλογα την αγορά

Δύο από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις ορέξεις των επενδυτών για ομόλογα, την ώρα που η οικονομική ανάκαμψη ανεβάζει τα επιτόκια ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού. 

Η Ιταλία βγαίνει στις αγορές για το πρώτο της ομόλογο 50ετες διάρκειας εδώ και πέντε χρόνια. Παράλληλα θα διαθέσει ομόλογα με λήξη το 2028. Η Πορτογαλία από την πλευρά της αναμένεται να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. 

Οι δύο χώρες θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Ήδη πληθαίνουν οι ενδείξεις στην αγορά ότι οι επενδυτές, χάρη και στην πρόοδο με τον εμβολιασμό, που γεννά ελπίδες επανεκκίνησης των οικονομιών, απομακρύνονται σταδιακά από τα κρατικά ομόλογα και στρέφονται σε ενεργητικό υψηλότερου ρίσκου. Χθες Τρίτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Προς το παρόν πάντως η ζήτηση για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης παραμένει αρκετά υψηλή, δεδομένης και της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων. 

Υπό τις συνθήκες αυτές υπάρχουν υποψίες ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εκδώσει ακόμη και ομόλογο διάρκειας 100 ετών για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης. Το ομόλογο 50 ετών που είχε εκδώσει το 2016 έχει σήμερα επιτόκιο 2%. Η απόδοσή του έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Όσον αφορά στην Πορτογαλία το 10ετές ομόλογ έχει σήμερα απόδοση 0,24%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News