Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 22:54
ΑΓΟΡΕΣ

Το 2021 μια χρονιά με «λειψυδρία» σε μετοχές και όμολογα

Το 2021 μια χρονιά με «λειψυδρία» σε μετοχές και όμολογα

Το 2020 ήταν αναμφίβολα μια επεισοδιακή χρονιά για τις αγορές ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο μετά τον τρόμο το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, οι επενδυτές επέστρεψαν σε αυτές φοβισμένα μεν αρχικά, για να αναθαρρήσουν σταδιακά στη συνέχεια. 

Περίτρανη απόδειξη της μεταστροφής στην ψυχολογία των επενδυτών το γεγονός ότι η Wall Street, όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά επιδόθηκε σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Η επιθυμία αυτή των επενδυτών να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία, συνάντησε μια δυσκολία, η οποία αναμένεται να έχει παρουσία και το 2021 και συγκεκριμένα τη μειωμένη προσφορά σε μετοχές και κρατικά ομόλογα. 

Και μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές το 2021 θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επενδυτών και των επιχειρήσεων και των κεντρικών τραπεζών, αναφορικά με τη  αγορά αυτών των τίτλων, ο οποίος ενδεχομένως και να διαρκέσει μια δεκαετία, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους να παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται επί του παρόντος, στο διάστημα αυτό. 

Το 2020 παρά τις αναταράξεις, το συνολικό ποσό που αντλήθηκε σε μετοχές από Αρχικές Δημόσιες Προσφορές και δεύτερες εισαγωγές στα χρηματιστήρια, εκτινάχθηκε στο 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Το 2021 μια χρονιά με «λειψυδρία» σε μετοχές και όμολογα-1

Ωστόσο όπως αναφέρει ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου αναλυτής στην JP Morgan, το 2021 η προσφορά των μετοχών σε σχέση με τη ζήτηση των ιδιωτών θα υπολείπεται κατά σχεδόν 1,1 τρισ. δολάρια, καθώς όπως εκτιμάει η ζήτηση του χρόνου θα αυξηθεί κατά 600 δισ. δολάρια σε σχέση με φέτος, ενώ η προσφορά θα συρρικνωθεί κατά 500 δισ. δολάρια.

Τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών και οι αγορές των κερδοσκοπικών κεφαλαιουχικών funds, κρύβονται πίσω από τη συρρίκνωση της προσφοράς.

Φέτος οι επαναγορές ιδίων μετοχών περιορίσθηκαν κατά πολύ, μετά τις εκκλήσεις των ρυθμιστικών αρχών και σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Dow Jones Indices το γ ΄ τρίμηνο του 2020 το συνολικό ποσό που διατέθηκε στις ΗΠΑ, ήταν κατά 42% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019. 

Ήδη οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τέτοια προγράμματα επαναγορά ιδίων μετοχών, μετά το «πράσινο φως» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Σε σχέση με τα ομόλογα, η αθρόα έκδοση χρέους από τις κυβερνήσεις για να μετριασθούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, θα συνεχισθεί και του χρόνου και μεγάλο μέρος αυτών των εκδόσεων θα καταλήξουν στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες άλλωστε δεν θα κάνουν τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους, στα οποία οι αγορές ομολόγων διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο. Οι κεντρικές τράπεζες επί της παρούσης διακρατούν περισσότερο από το 50% του κρατικού χρέους σε Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία.

Το 2021 μια χρονιά με «λειψυδρία» σε μετοχές και όμολογα-2

Πηγή: Reuters

Σε Ευρωζώνη, Σουηδία, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσφατα αύξησαν τις αγορές ομολόγων, κάτι που προς το παρόν δεν έχει πράξει η Fed, όμως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ακολουθήσει σύντομα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, με τα δεδομένα αυτά ο όγκος των προσφερόμενων κρατικών ομολόγων για τους επενδυτές θα είναι περιορισμένος. Όπως εκτιμούν το 2021 οι διακρατήσεις κρατικών ομολόγων σε ευρώ από τους ιδιώτες, θα συρρικνωθεί κατά 750 δισ. ευρώ, το 2021, από την υποχώρηση κατά 460 δισ. ευρώ φέτος. 

Από τη μεριά του ο Φλοριάν Σπάτε επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές ομολόγων στη Generali Investments, εκτιμάει ότι η προσφορά χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης θα περιορισθεί κατά 90 δισ. ευρώ του χρόνου, ελαφρώς καλύτερα από τα 125 δισ. ευρώ το 2020. 

Αναφορικά με τα εταιρικά ομόλογα η JP Morgan σκιαγραφεί μια ακόμη πιο ζοφερή εικόνα, εκτιμώντας ότι η προσφορά για υψηλής διαβάθμισης εταιρικών τίτλων χρέους θα περιορισθεί κατά 50%, ενώ όπως εκτιμάει η ABN Amro, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδεχομένως να προτιμήσουν να αποπληρώσουν το ήδη υφιστάμενο χρέος, παρά να εκδώσουν νέο χρέος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News