Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 16:26
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη η ζήτηση για χρέος υψηλού ρίσκου

Στα ύψη η ζήτηση για χρέος υψηλού ρίσκου

H αχόρταγη ζήτηση των επενδυτών για ολοένα και πιο ριψοκίνδυνο χρέος πυροδοτεί ένα πιστωτικό boom στις ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε επιχειρήσεις που έχουν λυγίσει υπό το βάρος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Εταιρείες από την διαχειρίστρια νοσοκομείων Community Health Systems έως την εκδότρια εφημερίδων Gannett Co είχαν αντλήσει 139 δισ. δολάρια από ομόλογα και δάνεια που βαθμολογούνται ως «junk», δεν πιάνουν δηλαδή την επενδυτική βαθμίδα, από την αρχή του έτους και τις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της LCD, μονάδας της S&P Global Market Intelligence. Χρέος άνω των 13 δισ. δολαρίων εξ αυτών έχει αξιολόγηση CCC  ή και χαμηλότερη, με το ποσό να είναι διπλάσιο από το αντίστοιχης αξιολόγησης χρέος που είχε εκδοθεί το ίδιο διάστημα του 2020.

Η μέση απόδοση των αμερικανικών ομολόγων υψηλού ρίσκου στο ICE είναι 3,97% φέτος. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο χαμηλό είναι το επιτόκιο αυτό, αρκεί να θυμίσουμε ότι η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ- το οποίο έχει ουσιαστικό μηδενικό ρίσκο- είχε φτάσει στο 3,23% πριν από τρία χρόνια και σήμερα κινείται κοντά στο 1,2%. 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο είναι η συγκυρία στην οποία εξελίσσεται αυτό το πιστωτικό boom. Συνήθως χρειάζεται να περάσουν χρόνια ύστερα από μία βαθιά ύφεση για να φτάσει η αγορά στα σημερινά επίπεδα «ευφορίας» και ρίσκου. Σε αυτή την περίπτωση χρειάστηκε να περάσουν λιγότερο από 12 μήνες και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μέσα στο χειμώνα θα έχουμε επιβράδυνση της ανάκαμψης. 

Δεν είναι βεβαίως μόνο οι επενδυτές στις αγορές χρέους που είναι υπερβολικά ενθουσιώδεις. Εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός έχουν δει τις τιμές τους να αυξάνονται αισθητά το τελευταίο διάστημα, τα αμοιβαία κεφάλαια και ETFs προσελκύουν εισροές ρεκόρ και η φρενίτιδα για εταιρείες όπως η GameStop έχει στρέψει την προσοχή και σε άλλες μικρές μετοχές.

Πηγή: Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News