Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Η καλύτερη ημέρα από τον Νοέμβριο των ευρωπαϊκών μετοχών, νέο ρεκόρ από τον DAX 

Η καλύτερη ημέρα από τον Νοέμβριο των ευρωπαϊκών μετοχών, νέο ρεκόρ από τον DAX 

Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της καινούργιας εβδομάδας, σηματοδοτώντας την καλύτερη ημέρα τους από τον Νοέμβριο, όταν ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην οποία προχωρούν κάποιες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, σε συνδυασμό με την έγκριση από τη Γερουσία μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, προσέφεραν σήμερα την αμέριστη ώθηση για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Ο Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 2,10%, στην καλύτερη ημέρα του από τις 9 Νοεμβρίου του 2020, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών, των χημικών και των πρώτων υλών, οι οποίοι και πραγματοποίησαν άλμα 3,80%, 3,54%, 3,51% και 3,35% αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει το Reuters, o πανευρωπαϊκός δείκτης από την αρχή του έτους βρίσκεται στο +4,6% έναντι του +2,7% του S&P 500, κάτι πολύ σπάνιο για τους δύο δείκτες την τελευταία πενταετία. 

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε Γερμανία και Βρετανία λειτούργησαν ως εφαλτήριο σήμερα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX, να σκαρφαλώνει ενδοσυνεδριακά σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 14.402,92 μονάδες, ενώ και το κλείσιμό του στις 14.380,91 μονάδες μετά από άνοδο 3,31% είναι επίσης το υψηλότερο στην ιστορία του. 

Στη Γερμανία το σημερινό σταδιακό άνοιγμα και με αυστηρούς κανόνες του λιανεμπορίου επέδρασε θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών, ενώ αντιστάθμισε παράλληλα τα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο. 

Στη Βρετανία από την άλλη η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σήμερα, σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς πριν την εμφάνιση της πανδημίας. 

Ωστόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσίασε τα λιγότερα κέρδη μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών (+1,34%), ενώ το Μιλάνο έκλεισε με άλμα 3,12% και το Παρίσι ενισχύθηκε κατά 2,08%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Dow Jones πλησιάζει το +1,90% και τις 600 μονάδες ενίσχυσης, με τον S&P 500 να παρουσιάζει κέρδη 0,88%, ωστόσο ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,40%, καθώς οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου για άλλη μια συνεδρίαση βρίσκονται εν μέσω πιέσεων.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News