Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 17:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο 

Ανοιξιάτικη ευφορία στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο 

Με σαφή διάθεση να αφήσουν πίσω το αβέβαιο κλίμα του Φεβρουαρίου κινούνται σήμερα τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, στην πρώτη συνεδρίαση της καινούργιας εβδομάδας, του Μαρτίου και της άνοιξης. 

Τα χρηματιστήρια εισέρχονται στον τελευταίο μήνα του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς, με ερωτηματικά για το πως θα κινηθούν, από τη στιγμή που τον Φεβρουάριο δεν έδειξαν σαφή εικόνα και τάση. 

Η έναρξη του προηγούμενου μήνα άφησε πολλές υποσχέσεις, καθώς οι συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας ως επί το πλείστον ήταν κερδοφόρες, στη συνέχεια όμως άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί, με αποτέλεσμα στο σύνολο του μηνός οι συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο να είναι σχεδόν μοιρασμένες με αυτές με αρνητικό πρόσημο (ο Φεβρουάριος περιελάμβανε 19 συνεδριάσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις στις 10 οι δείκτες έκλεισαν με κέρδη).

Στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, η αίσθηση ότι τα προγράμματα εμβολιασμού θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο πληθωρισμός, λειτούργησε σαν γενικό πρόσταγμα για ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων σε μετοχές και κρατικά ομόλογα. Ειδικότερα η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, πυροδότησε ανησυχίες μήπως ενδεχομένως οι επενδυτές στραφούν στους κρατικούς τίτλους χρέους. Στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου περισσότερο οι προσδοκίες και οι υποθέσεις (όπως επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν πιο γρήγορα τα μέτρα στήριξης), παρακίνησαν τους επενδυτές παρά τα ίδια τα γεγονότα. 

Σήμερα όμως με την έλευση της άνοιξης, φαίνεται ότι πνέει άνεμος αλλαγής στα χρηματιστήρια.
Το πρώτο σήμα ήρθε από την Ασία, με τα χρηματιστήρια τα οποία προηγούνται χρονικά λόγω της διαφοράς της ώρας να κάνουν ράλι. Στο Τόκιο ο Nikkei σταμάτησε στο +2,41%, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να κλείνει με κέρδη 1,63% και της Σαγκάης 1,21%. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο Euro STOXX 600 κινείται πλησίον του +1,50%, με τους κλάδους των πρώτων υλών και των ταξιδίων και αναψυχής να προσφέρουν απλόχερα στήριξη με κέρδη με κέρδη 2,33% και 2,06% αντίστοιχα. 

Τα κυριότερα χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, με αυτό του Λονδίνο να ενισχύεται 1,34% και να ξεχωρίζει. 

Από τη σημερινή γιορτή δεν θα μπορούσε να λείψει η Wall Street και μάλιστα ως τελευταία αφιχθείσα, επιδιώκει να κλέψει και την παράσταση, καθώς οι 3 βασικοί της χρηματιστηριακοί της δείκτες κινούνται μεταξύ του +1,70% και +1,90%, με τον Dow Jones να έχει υποσκελίσει τις απώλειες 1,50% που υπέστη την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News