Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη κατοχύρωση κερδών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη κατοχύρωση κερδών

Η διάθεση κατοχύρωσης κερδών που παρουσίαστηκε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεχίζεται σήμερα εν μέσω πτωτικής κίνησης και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η αγορά διορθώνει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 6,74%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 υποχωρεί στις 1.441,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,52% με την αξία των συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,11% στις 1.250,54 μονάδες με την ΕΤΕ να διορθώνει κατά 1,5%, την Alpha να καταγράφει πτώση 1,26%, την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,21% και την Πειραιώς να χάνει 0,5%. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Quest Συμμετοχών. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα εταιρικά νέα είναι πλούσια καθώς πέραν των αποτελεσμάτων, η Mytilineos ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Την ίδια ώρα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Epsilon Net, έπειτα από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή δημοσίευμα που αφορά τη μεταβίβαση του ποσοστού του βασικού μετόχου της σε fund με έδρα την Ολλανδία.

Σύµφωνα µε εγχώριους αναλυτές, είναι λογικό έπειτα από µια άνοδο σχεδόν 7% µέσα σε µόλις πέντε συνεδριάσεις, και από τις 1.357,30 µονάδες στις 1.450 περίπου, να ενεργοποιηθούν στο Χ.Α. οι πωλητές µε στόχο την αποκόµιση µέρους των κερδών που πραγµατοποίησαν µέσα σε αυτό το µικρό χρονικό διάστηµα. Ωστόσο, αυτό δεν διαγράφει την ανοδική τάση της αγοράς, ενώ δηµιουργεί χώρο και ανάσες για νέες τοποθετήσεις.

Κατά την Depolas Investment Services, οι επόµενες συνεδριάσεις θα κριθούν κυρίως από τους διεθνείς δείκτες, αλλά υποστηρικτικά λειτουργούν και τα προσδοκώµενα µερίσµατα, µε την υπολογισµένη (τρέχουσες τιµές) απόδοση των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνάει και τις 5 ποσοστιαίες µονάδες.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ευρωαγορές δείχνουν να χάνουν τη δυναμική που βγήκε στις αρχές της εβδομάδας με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο σε ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επισης:

Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News