Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Συνεχίζουν ήπια διορθωτικά την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο σε ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,24% με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος ενώ η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον κλάδο τροφίμων και ποτών. 

Ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 0,45%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,29%, ενώ αντίθετα στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,13%.

Οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης καταγράφουν άλμα άνω του 2%, αφού η Anglo American ανακοίνωσε ότι έλαβε «μη ζητηθείσα, μη δεσμευτική και με υψηλούς όρους πρόταση» για εξαγορά όλων των μετοχών από την αυστραλιανή BHP Group. Οι μετοχές της Anglo American σημειώνουν άλμα σχεδόν 13%.

Την Τετάρτη, οι ευρωαγορές έχασαν τη δυναμική τους με τον βρετανικό FTSE 100 να διακόπτει ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων.

Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στα αποτελέσματα τραπεζών με της Deutsche Bank να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις με ώθηση από την επενδυτική τραπεζική. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 1,275 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 1,23 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση στα 7,8 δισ. ευρώ.

Ομοίως και η Barclays ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,55 δισ. λιρών για το α’ τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 1,29 δισ. λιρών. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μετοχές της Meta Platforms καταγράφουν μεγάλη πτώση στα futures της Wall Street, εξαλείφοντας δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψε έσοδα υψηλότερα των εκτιμήσεων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

Η Meta, η οικογένεια εφαρμογών που περιλαμβάνει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, αύξησε την πρόβλεψη για τις προβλεπόμενες ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες της στα 40 δισ. δολάρια από 37 δισ. δολάρια, επικαλούμενη την επιθυμία να «επιταχύνει» μια συνεχιζόμενη προσπάθεια επέκτασης των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης. Πέρυσι, η Meta δαπάνησε 28,1 δισ. δολάρια.

Σε μια κλήση με αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως είχε υποστηρίξει αυστηρά μέτρα περικοπής δαπανών, δήλωσε ότι οι αυξημένες επενδύσεις ήταν απαραίτητες για να βοηθήσουν τη Meta να γίνει «η κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο».

«Το αφήγημα αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή μείωση στις μελλοντικές τάσεις των εσόδων», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Οι δαπάνες γύρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται επίσης να αποτελέσουν βασικό σημείο εστίασης όταν οι ομότιμες εταιρείες της Meta, η Microsoft και η Alphabet, ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Πέμπτη.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News