Business & Finance Παρασκευή 19/04/2024, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή – Ανεβαίνει το πετρέλαιο

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή – Ανεβαίνει το πετρέλαιο

Τριγμούς στις διεθνείς αγορές προκάλεσε το σημερινό χτύπημα που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακού. Οι κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντανακλούν έντονες ανησυχίες για εξέλιξη των συγκρούσεων σε περιφερειακό πόλεμο, όπως αντίστοιχα η άνοδος του πετρελαίου και του χρυσού, που άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα ισχυρών γεωπολιτικών εντάσεων και αναθεώρησης των επόμενων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, άνοιξαν σήμερα στο «κόκκινο». Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των συνεδριάσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,6%, με μεγαλύτερα βαρίδια τους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών. Έπειτα από μια ισχυρή έναρξη στο 2024, ο δείκτης οδεύει προς τον πρώτο μήνα απωλειών από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός Dax πέφτει κατά σχεδόν 1%, ο αγγλικός  FTSE 100 κατά περίπου 0,5% και ο γαλλικός Cac 40 κατά 0,6%. Σημειώνεται πάντως ότι ο επενδυτικός κόσμος επεξεργάζεται και τα σχόλια που έκαναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής

Απαισιοδοξία επικρατεί και στις αμερικανικές αγορές, οι οποίες προσυνεδριακά καταγράφουν σημαντικές απώλειες. 

Αναστάτωση υπάρχει και στις αγορές ομολόγων. Η άνοδος των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου οδήγησε σε αποκλιμάκωση έως 14 μονάδων βάσης του 10ετούς. Πτώση καταγράφεται και στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Προσωρινή άνοδο έως 0,6% παρουσίασε και το δολάριο προτού επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στο μεταξύ, εκτινάχθηκε η τιμή του μαύρου χρυσού, με το αμερικανικό αργό να ανεβαίνει κατά 1,17% στα 83,70 δολάρια περίπου και το Brent κατά 1,1% στα 88 δολάρια το βαρέλι.

«Εάν αυτές οι αναφορές (σ.σ. περί εκρήξεων στο Ιράν) αποδειχθούν αληθινές, τότε οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση μόνο θα αυξάνονται, όπως και οι ανησυχίες ότι πιθανώς πλησιάζουμε σε μία κατάσταση, όπου οι κίνδυνοι προμήθειας του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε πραγματική αναστάτωση στην προσφορά», σχολίασε ο επικεφαλής εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson. 

Μετά τις αναφορές για χτύπημα στο Ιράν, ο χρυσός, που ανέκαθεν λειτουργούσε ως επενδυτικό «καταφύγιο» σε περιόδους αβεβαιότητας, αναρριχήθηκε περαιτέρω, επεκτείνοντας το ράλι των τελευταίων μηνών. Ειδικότερα, η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου άγγιξε νέο επίπεδο-ρεκόρ στα 2.411,09 δολάρια η ουγγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός ακολουθεί ανοδική πορεία από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, με ορισμένους αναλυτές να διαβλέπουν ότι θα ξεπεράσει τα 2.500 δολάρια φέτος.

Αξιοσημείωτη πορεία ακολουθεί και το bitcoin τις τελευταίες ώρες, Το κρυπτονόμισμα, ενόψει του πολυαναμενόμενου halving, το οποίο θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα αύριο, Σάββατο, βρίσκεται τώρα πέριξ των 64,608 δολαρίων. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη απόσταση από το πρόσφατο ρεκόρ των 72.000 δολαρίων, αλλά έχει ανακάμψει σε σύγκριση με νωρίτερα, όταν διολίσθησε έως και στα 59.665 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Υποβάθμισε το Ισραήλ λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου

Τα πρώτα μηνύματα από το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Κλιμάκωση ή όχι;

«Ένα σκοτεινό σύννεφο δεσπόζει στις ζωές μας» – Δύο Ισραηλινοί μιλούν στο MR

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News