Κόσμος Παρασκευή 19/04/2024, 09:10
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα μηνύματα από το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Κλιμάκωση ή όχι;

Τα πρώτα μηνύματα από το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Κλιμάκωση ή όχι;

Πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τις επιθέσεις της Τεχεράνης με πυραύλους και drone, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα στο Ιράν, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, φαίνεται να υποβαθμίζουν το περιστατικό.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ακούστηκε μία έκρηξη στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη είναι απολύτως ασφαλείς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι πτήσεις ανεστάλησαν στο Ισφαχάν και τις ιρανικές πόλεις Τεχεράνη και Σιράζ καθώς και σε αεροδρόμια στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Λεπτομέρειες για την έκρηξη στο Ισφαχάν δεν έχουν γίνει γνωστές, σύμφωνα με το Fars, αλλά η πόλη στην οποία βρίσκονται πολλές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις, πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα σημεία από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τα drones στις 13 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ περίπου 300 drones και πυραύλων, με τη συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών να αναχαιτίζεται από το Ισραήλ. Η κίνηση της Τεχεράνης αποτελούσε απάντηση σε ένα χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Συρία, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί Ιρανοί αξιωματικοί την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζε να προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Το πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.400 δολάρια η ουγγιά.

Κλιμάκωση ή όχι;

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η φύση και το εύρος της επίθεσης και το εάν έχουν υπάρξει θύματα ενδεχομένως να καθορίσει εάν οι κινήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται ή οδηγούν σε αποκλιμάκωση.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι επρόκειτο για μια «συμβολική επίθεση» που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Israel Ziv στο Channel 12 της χώρας.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται επίσης να υποβαθμίζουν την επίθεση, με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό να περιγράφει μια αίσθηση ηρεμίας στο Ισφαχάν και να υποστηρίζει ότι όλα είναι όπως συνήθως.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ενώ οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν άμεσες ενημερώσεις για πιθανά θύματα ή ζημιές.

Ένα προειδοποιητικό μήνυμα

Η επίθεση του Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής είναι πιθανότατα αντίποινα προς το Ιράν, αλλά και ένα προειδοποιητικό μήνυμα, είπε στο CNN ένας απόστρατος Αμερικανός στρατηγός.

«Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει την επαγρύπνησή του» σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει με άλλη μία επίδειξη δύναμης, είπε ο Mark MacCarley.

Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το Ισφαχάν, όπου βρίσκονται σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αποτελεί πιθανότατα μια προειδοποίηση ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε εύκολα να συντρίψει την άμυνα του Ιράν.

«Νομίζω ότι υπήρξε μια πολύ εσκεμμένη διαδικασία σκέψης από την πλευρά του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

Το Ισραήλ εννοεί να «προστατευθεί» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει την επίθεση του Ιράν, ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News