Κόσμος Παρασκευή 19/04/2024, 08:07
ΚΟΣΜΟΣ

«Ένα σκοτεινό σύννεφο δεσπόζει στις ζωές μας» – Δύο Ισραηλινοί μιλούν στο MR

«Ένα σκοτεινό σύννεφο δεσπόζει στις ζωές μας» – Δύο Ισραηλινοί μιλούν στο MR

Έξι ημέρες πέρασαν από την εναέρια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ όπου τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και τα αεροσκάφη των συμμάχων τους αναχαίτισαν σχεδόν όλα τα drones, τους πυραύλους κρουζ και τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Η κατάσταση μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, εφιαλτική ενώ υπήρχε κίνδυνος για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Σήμερα τα  ξημερώματα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή κατά του Ιράν, ως αντίποινα. 

«Τη νύχτα του ιρανικού βομβαρδισμού, βρέθηκα στο Τελ Αβίβ, διαδηλώνοντας για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων», λέει στο Money Review ο Ισραηλινός φωτογράφος Άντι Νες. Ο ίδιος ζει με την οικογένειά του σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Ισραήλ και όπως αναφέρει, τα πρόσφατα γεγονότα δημιούργησαν προκλήσεις αλλά και απροσδόκητες στιγμές συντροφικότητας. 

Το βράδυ του Σαββάτου, το πέρασε στο στούντιό του στο Τελ Αβίβ ώστε να εκμεταλλευτεί τη δημιουργική του ενέργεια, «αλλά συνεχώς με διέκοπταν οι έκτακτες ειδήσεις και οι ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο Νες τονίζει ότι παρά το χάος που επικρατούσε, δεν τον κυρίευσε το συναίσθημα του φόβου. «Νομίζω ότι αν ήξερα ότι οι Ιρανοί επρόκειτο να ρίξουν 300 βόμβες, ίσως να ανησυχούσα περισσότερο, αλλά εκείνη τη στιγμή υπήρχε η αίσθηση ότι οι Ιρανοί ήθελαν να απαντήσουν χωρίς να προκαλέσουν πραγματική ζημιά». 

«Ένα σκοτεινό σύννεφο δεσπόζει στις ζωές μας» – Δύο Ισραηλινοί μιλούν στο MR-1
φωτ.: Άντι Νες

Γύρω στα μεσάνυχτα, αποσύρθηκε. Στη γειτονία όπου βρίσκεται ο δημιουργικός του χώρος, συνυπάρχουν Εβραίοι και Άραβες και οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν σε περιόδους σύγκρουσης. Μια γειτόνισσα, που δεν είχε κάποιο δωμάτιο ασφαλείας, τον πλησίασε για βοήθεια. «Ξάπλωσα στο κρεβάτι με τα ρούχα, περισσότερο από ανησυχία για απροσδόκητους επισκέπτες παρά από φόβο για τους βομβαρδισμούς», λέει ο φωτογράφος. 

Όταν αργότερα κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του στο χωριό, συνειδητοποίησε ότι οι εμπειρίες των συγγενών αντικατόπτριζαν τις δικές του. «Η κόρη μου, παραδέχθηκε ότι είχε αγωνία όχι λόγω της ιρανικής επίθεσης, αλλά για τους γείτονες που αναζητούσαν καταφύγιο στο σπίτι μας». 

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η εμπειρία του δεν είναι αντιπροσωπευτική. «Πολλοί Ισραηλινοί ήταν δικαιολογημένα ανήσυχοι. Οι υπερφορτωμένες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, οι έρημοι δρόμοι και τα κλειστά εστιατόρια την επόμενη μέρα, αποτελούσαν ξεκάθαρα σημάδια του δράματος που εκτυλισσόταν». 

Στο Τελ Αβίβ βρισκόταν και ο Τομ Νταν τη νύχτα της επίθεσης. «Βρήκαμε ένα μέρος να περάσουμε το βράδυ του Σαββάτου. Με τόσα που συνέβαιναν, προσπαθούσαμε να το ξεπεράσουμε και αυτό», εξηγεί ο Chief Digital και Strategy Officer του τηλεοπτικού δικτύου και εταιρείας παραγωγής, Reshet.

Η απάντηση

Ο Νταν λέει ότι παρά την ανησυχία και το σοκ για μερικούς, οι κάτοικοι του Ισραήλ έχουν σχεδόν επιστρέψει στην καθημερινότητα. «Συνέβη κάτι το εκπληκτικό. Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα όμως απέτυχε η παράλογη επίθεσή του στο Ισραήλ», σημειώνει. Και συμπληρώνει: «Πολλοί άνθρωποι εδώ αλλά και στο εξωτερικό ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να μας καταστρέψει με τους βομβαρδισμούς, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό, όμως, που είπαν αρμόδιοι και ο Λευκός Οίκος είναι ότι η πρόθεση του Ιράν ήταν να χτυπήσει και να καταστρέψει το Ισραήλ». 

Οι συνεδριάσεις του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον τρόπο και το χρόνο που θα «χτυπήσει» το Ιράν, είναι τακτικές μέσα στα λίγα εικοσιτετράωρα από την επίθεση. 

Όπως αναφέρουν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι Times of Israel, ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ήθελαν το Ισραήλ να ανταποδώσει άμεσα με ισχυρά χτυπήματα, ενώ άλλοι υποστήριξαν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου. «Τώρα το ερώτημα στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι πώς και πότε θα απαντήσουμε», έλεγε ο Νταν στο MR, λίγες ώρες πριν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ως αντίποινα. 

«Το Ιράν δημιούργησε μια νέα εξίσωση όπου εάν επιτεθούμε σε αυτούς, στους ανθρώπους τους που βοηθούν τη Χεζμπολά και τη Χαμάς στη Συρία και αλλού, θα εξαπολύσουν εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον μας. Πρέπει να λύσουμε την εξίσωση». 

Το μέλλον

Παρόλο που πιθανόν να μην φαίνεται τόσο στα πρόσωπά τους, το άγχος εξακολουθεί να υπάρχει στις ζωές των Ισραηλινών. «Αν και είμαι τυχερός που η περιοχή μου δεν έχει δεχτεί επίθεση, νιώθω ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ένα σκοτεινό σύννεφο δεσπόζει στις ζωές μας», λέει ο Νες τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις τραγικές ιστορίες, την ανησυχία για τους απαχθέντες και τις αναφορές για τα θύματα. «Όλα αυτά είναι εκεί, αν όχι στη φυσική παρουσία, τότε σίγουρα στο μυαλό μας. Το άγχος είναι εμποτισμένο βαθιά στην ισραηλινή και εβραϊκή ταυτότητα και δεν είναι ασυνήθιστο να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Η ζωγραφιά μιας “ρόδινης” εικόνας του μέλλοντος γίνεται τρομακτική, μέσα στο σκοτάδι της αβεβαιότητας». 

Ο φωτογράφος τονίζει ότι ένα από τα θύματα του πολέμου είναι η βεβαιότητα, κάτι που τους έχει αφαιρεθεί. «Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε πολλά από αυτά που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα, πιστεύω στη δύναμη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της πίστης».

Διαβάστε επίσης: 

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

EIU: Οι πέντε κίνδυνοι για τον κόσμο – Μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη

Αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – Τι «ζυγίζει» το Ισραήλ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News