Κόσμος Δευτέρα 15/04/2024, 15:46
GZERO

Αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – Τι «ζυγίζει» το Ισραήλ

Αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – Τι «ζυγίζει» το Ισραήλ

Περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας και του προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου. Το ισραηλινό αμυντικό σύστημα, το Iron Dome, σε συνδυασμό με αμερικανικά όπλα, φέρεται να απέκρουσαν περίπου το 99% των επιθέσεων, ενώ υπήρξε στήριξη από Βρετανία, Γερμανία και ενδεχομένως Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να καταγραφούν περιορισμένες ζημίες και καμία ανθρώπινη απώλεια.

Σύμφωνα με το GZERO, το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει για την ευρύτερη περιοχή, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Τεστ για τις σχέσεις στην περιοχή

Δεδομένου ότι η επίθεση έγινε με αργές κινήσεις, δίνοντας στο Ισραήλ και τους συμμάχους του ώρες να προετοιμαστούν, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ήταν περισσότερο συμβολική παρά σοβαρή. Βέβαια, επέτρεψε στο Ιράν να υπολογίσει τις δυνατότητες του Ισραήλ, να δει ποια κράτη βοήθησαν και να μάθει πώς αντιδρούν οι περιφερειακές δυνάμεις σε μια ιρανική επίθεση.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, παρείχαν στήριξη η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, οι δύο μοναρχίες που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Masoud Mostajabi, αντιπρόεδρο των Υποθέσεων της Μέσης Ανατολής στο Atlantic Council «εάν οι επιθέσεις… κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, οι περιφερειακοί παράγοντες που θεωρούνται υπέρμαχοι του Ισραήλ μπορεί να γίνουν στόχοι και να μπουν σε μια περιφερειακή καταστροφή».

Το δίλημμα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δεν θέλει ισραηλινή αντεπίθεση. Σύμφωνα όμως με το GZERO, το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αντεπίθεση προκειμένου να χτυπήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή άλλες στρατιωτικές βάσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο του Netanyahu έχει διχαστεί, με ορισμένους να ζητούν σκληρά αντίποινα και άλλους να είναι πιο μετριοπαθείς. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η επιτροπή ασφαλείας επέτρεψε στο αρμόδιο πολεμικό συμβούλιο -που αποτελείται από τον Netanyahu, τον υπουργό αμύνης Yoav Gallant και τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Benny Gantz- να πάρει την τελική απόφαση. 

«Aυτή τη στιγμή, το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του. Είναι δυνατό να γίνουν άμεσες επιθέσεις στο Ιράν, αλλά φαίνεται ότι το πολεμικό συμβούλιο είναι διχασμένο. Ο βομβαρδισμός του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση του Σαββάτου είναι πιθανό να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να υποχρεώσει το Ιράν να επιτεθεί ξανά – αυτή τη φορά με λιγότερες προειδοποιήσεις και διαχείριση φάσεων», δήλωσε ο Greg Brew, αναλυτής της Eurasia Group.

Πώς επηρεάζει τον πόλεμο στη Γάζα

Το Ιράν προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι για τέλος του πολέμου. Την Κυριακή, η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση για συμφωνία που προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurasia Group, Ian Bremmer, η ιρανική επίθεση «θα είναι μεγάλος αντιπερισπασμός από τον πόλεμο στη Γάζα. Αυτό δεν σημαίνει ξαφνικά ότι το Ισραήλ χάνει την απομόνωσή του ή νικά τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων διεθνώς. Και επίσης υπάρχει λιγότερη πίεση για τον Netanyahu να απομακρυνθεί από τις εσωτερικές καταστάσεις στο εγγύς μέλλον».

Ενώνονται οι μεγάλες δυνάμεις

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Ο Biden είπε στον Netanyahu ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επίθεση εναντίον του Ιράν.

Η ομάδα της G7 εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη προς το Ισραήλ και καταδικάζοντας τον Ιράν, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση. Απαίτησαν από το Ιράν και τους συμμάχους του να σταματήσουν τις επιθέσεις και να περιμένουν μέχρι να ληφθούν νέα μέτρα.

Το Ιράν δήλωσε ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην τεταμένη σχέση του με το Ισραήλ και προειδοποίησε για πολύ μεγαλύτερη επίθεση στη χώρα, εάν ο Netanyahu «απαντήσει» στην επίθεση του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον Bremmer, οι συγκρούσεις αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο ξέσπασμα του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Ωστόσο, αυξάνεται «το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί και τελικά να συμπαρασύρει πιο άμεσα τις ΗΠΑ και το Ιράν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα

Η κούρσα για να αποτραπεί ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή για την παγκόσμια οικονομία

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News