Κόσμος Παρασκευή 12/04/2024, 10:41
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή – Φόβοι για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή – Φόβοι για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να κάνουν λόγο για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εντός 48 ωρών.
Τα σενάρια φούντωσαν μετά την απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ενώ την ίδια ώρα παραμένει στο κενό η προσπάθεια παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στενό σύμμαχό του, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας, για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από την Τεχεράνη, πιθανόν «ως αύριο Σάββατο», εξαιτίας της έντασης στην περιοχή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα.

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Διπλωματικός πυρετός

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες πως απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου, Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, Αναλένα Μπάερμποκ και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα, κάλεσαν τον Ιρανό ομόλογό τους να ζητήσει από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ. Παρόμοια έκκληση έκανε και η Ρωσία.

Στο κενό οι προσπάθειες για τη Γάζα

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού ούτε για τη Λωρίδα της Γάζας. Χθες Πέμπτη το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως «γυρίζει την πλάτη» σε «πολύ λογική προσφορά».

Η πιο πρόσφατη πρόταση που έκαναν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προβλέπει καταρχήν κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακο, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Lufthansa: Παρατείνει την αναστολή πτήσεων από και προς την Τεχεράνη

Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Επτά εργαζόμενοι σε αμερικανική ΜΚΟ νεκροί σε βομβαρδισμό στη Γάζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News