Κόσμος Δευτέρα 23/10/2023, 17:56
ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: «Εχουμε αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Iσραήλ: «Εχουμε αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Το Ισραήλ έχει αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που άφησε πίσω περισσότερους από 1.400 νεκρούς, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματικός.

Ο υποστράτηγος Mάικλ Εντελστάιν υποστήριξε ότι οι άνδρες της Χαμάς, ήταν «καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι».

«Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν», δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους μια προβολή μιας σχεδόν 45λεπτης σύνθεσης με πλάνα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την ιρανική εμπλοκή πέραν της κατάθεσής του. Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Οχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά για κάτι περισσότερο από αυτό», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης συνεργάζονταν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο, για να σχεδιάσουν την υβριδική εισβολή από αέρα, ξηρά και θάλασσα -την πιο σοβαρή παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Βηρυτό, στις οποίες συμμετείχαν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και τεσσάρων ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο πως δεν έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις για την εμπλοκή της Τεχεράνης. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σχολίαζε: «Δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις πως το Ιράν κατεύθυνε ή βρισκόταν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση». 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News