Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 11:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδική κίνηση με εταιρικά και επιτόκια στο επίκεντρο

Ευρωαγορές: Ανοδική κίνηση με εταιρικά και επιτόκια στο επίκεντρο

Η ηρεμία δείχνει να επανήλθε στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις δηλώσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,20%, αφού χθες κατέγραψε τη χειρότερη ημερήσια επίδοση μέσα σε εννέα μήνες λόγω των ανησυχιών για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,6%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρά κέρδη 0,15% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίαζει 0,39%.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ASML,ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού στους κατασκευαστές τσιπ, υποχωρούσε νωρίτερα κατά 5%, οδηγώντας τον τεχνολογικό κλάδο σε απώλειες 1,8%, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της LVMH σημειώνει άνοδο 2%, αφού οι τριμηνιαίες πωλήσεις του μεγαλύτερου στον κόσμου ομίλου ειδών πολυτελείας αυξήθηκαν 3%. Ομοίως, σημαντικά κέρδη καταγράφει και η Adidas

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δει μεγαλύτερη πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Παρατήρησε δε ότι υπήρξε «έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%».

Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικοί κραδασμοί. «Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», είπε η Λαγκάρντ στο CNBC στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 3,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και τα οποία αξιολογούν οι επενδυτές για ενδείξεις σχετικά με το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, ενώ τα αμερικανικά futures κινούνται σταθεροποιητικά, αφού ο S&P 500 σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών χθες.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News