Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρένο στο ράλι λίγο πριν τις 1.450 μονάδες
Φοβήθηκε τα νέα υψηλά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης «ψαλιδίστηκαν» τα κέρδη που είχαν φέρει την αγορά ακόμα και πάνω από τις 1.460 μονάδες και βγήκαν πωλήσεις για κατοχύρωση κερδών από το διήμερο ράλι.
Πάντως η αγορά διατήρησε το μομέντουμ, καθώς κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο για έκτη συνεδρίαση στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 6,74%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Motor Oil, της Εθνικής και της Eurobank.
Την ίδια ώρα, βαραίνει το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εξαίρεση αποτελεί ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο που οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλο και την έκτη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Ομοίως, πτωτικά κινείται ο Dow Jones στη Wall Street, ενώ στήριγμα στην αγορά δίνει ο τεχνολογικός κλάδος με φόντο τα αποτελέσματα των «Magnificent 7» και εν αναμονή των μακροοικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.448,70 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,06%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου του 2011. Ενδοσυνεδριακά είχε διασπάσει και τα επίπεδα των 1.460 μονάδων, καταγράφοντας υψηλότερη τιμή στις 1.462,68 μονάδες (+1,03%). Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 175,44 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 45.378.304 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,57%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 1.264,53 μονάδες με μοιρασμένα πρόσημα, καθώς η ΕΤΕ έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,92% στα 7,65 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,64% στα 2,01 ευρώ, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Alpha στο -2,40% στα 1,62 ευρώ και η Πειραιώς παρέμεινε αμετάβλητη στα 4 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+2,79%), της Εθνικής (+1,92%), της Eurobank (+1,64%), της Jumbo (+1,14%) και της Σαράντης (+1,02%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,40%), της Quest Συμμετοχών (-1,93%), της Lamda Development (-1,56%) και της Μυτιληναίος (-1,29%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 13.520.652 και 10.949.274 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 41,48 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 27,20 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 64 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.
Οι αγορές εκτίµησαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας ότι η γεωπολιτική αναταραχή µειώνεται και ανακουφίστηκαν µε τους δείκτες να κινούνται ανοδικά. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται το σκηνικό αβεβαιότητας αναφορικά µε τις κινήσεις αποκλιµάκωσης των επιτοκίων, µε τη Fed να πιθανολογείται ότι δεν θα τις δροµολογήσει στο εγγύς µέλλον. Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εκτιµάται ότι θα αυτονοµηθεί, ξεκινώντας τις µειώσεις τον Ιούνιο και αξιολογώντας τα δεδοµένα του πληθωρισµού και του ΑΕΠ για να αποφασίσει στη συνέχεια µε τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ευρωζώνης να αναδεικνύουν τις διαφωνίες τους δηµοσίως.
Το ελληνικό χρηµατιστήριο είδε τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να επανέρχεται πάνω από τα 100 δισ. ευρώ καθώς ευεργετήθηκε από τη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος καταγράφοντας πέντε συνεχόµενες ανοδικές συνεδριάσεις, αποτέλεσµα της απόσυρσης των πωλητών, και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον συνεχιζόµενο χαµηλό βαθµό συµµετοχής των αγοραστών και τη µη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των δεικτοβαρών κυρίως τίτλων.
Καταλυτικό ρόλο στην άνοδο είχε η ευνοϊκή έκθεση της S&P για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας, καθώς και το πρωτογενές πλεόνασµα που διαµορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,1%, µεταφέροντας το µήνυµα της ικανοποιητικής δηµοσιονοµικής πορείας της ελληνικής οικονοµίας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Στήριγμα από την τεχνολογία – Άλμα για την Tesla
Εκδοση 30ετούς ομολόγου: 11 φορές υπερκάλυψη – Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News