Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 16:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδοση 30ετούς ομολόγου: 11 φορές υπερκάλυψη – Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης

Εκδοση 30ετούς ομολόγου: 11 φορές υπερκάλυψη – Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης

«Η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε:

«Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση».

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέου 30ετούς ομολόγου. Εν μέσω εκρηκτικού ενδιαφέροντος και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, η τελική τιμολόγηση διαμορφώθηκε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή περίπου στο 4,15%. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με την αρχική εκτίμηση του επιτοκίου στις 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap.  

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έξοδο στις αγορές φέτος, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο. Ο ΟΔΔΗΧ έχει εξουσιοδοτήσει τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο τίτλο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.  

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε επανέκδοση ελληνικών τίτλων λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035 αντλώντας 200 εκατ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,61%.

Ήδη, το δανειακό πρόγραμμα του 2024 έχει καλυφθεί σε ποσοστό 52%, καθώς έχουν αντληθεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τη χρονιά. Ωστόσο, η έξοδος στις αγορές πραγματοποιήθηκε με φόντο την αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P αλλά και τα τελικά στοιχεία για το 2023, που έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ, δηλαδή αισθητά υψηλότερο από τον στόχο του 1,1%.

Πρόκειται, εξάλλου, για μία κίνηση που πραγματοποιείται εν αναμονή και της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβαλε στην εκδήλωση έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα θετικά που λειτουργούν υπέρ της Αθήνας είναι επίσης οι χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τα ταμειακά διαθέσιμα των 35,2 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, συνεχίζονται και οι κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής δανείων, καθώς η Αθήνα επιστρέφει στην κανονικότητα. Χθες, το Reuters μετέδωσε τα σχέδια του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 2,5 έως 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024, προς τις χώρες της Ευρωζώνης. Η αποπληρωμή πρόκειται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι 30ετής τίτλος είχε εκδοθεί και τον Μάρτιο του 2021, όταν οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,956% και κουπόνι 1,875%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 3 δισ. ευρώ από το 30ετές ομόλογο – Στο 4,15% η απόδοση

Έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο – Το timing και οι αβάντες

Reuters: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης έως 5 δισ. το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News