Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 13:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Η Ελλάδα στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά η Ελλάδα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα έναντι της Ελλάδας μετά την αναπάντεχη αναβάθµιση των προοπτικών της σε θετικές από την S&P την Παρασκευή το βράδυ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ έχει εξουσιοδοτήσει τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο τίτλο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της αγοράς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έξοδο στις αγορές φέτος, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο, ενώ το βιβλίο προσφορών αναμένεται -εφόσον ευνοούν οι συνθήκες στις αγορές- να ανοίξει αύριο Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε επανέκδοση ελληνικών τίτλων λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035 αντλώντας 200 εκατ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,61%.

Σημειωτέον ότι η προηγούμενη φορά που είχε εκδώσει 30ετές ομόλογο η Ελλάδα ήταν το 2021.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης έως 5 δισ. το 2024

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του Reuters, το Ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζεται στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 2,5 έως 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024. Πρόκειται για αποπληρωμή δανείων από το πακέτο διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης του πρώτου μνημονίου, με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο ευνοϊκή για τη χώρα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters, η αποπληρωμή πρόκειται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έτσι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο για έκδοση τίτλων χωρίς να αυξηθεί το χρέος, ενώ παράλληλα θα προστίθεται ρευστότητα στην κατά τα άλλα «ρηχή» ελληνική αγορά χρέους. Ειδικότερα, περίπου το 70% του κρατικού χρέους είναι στα χέρια τραπεζών, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνοντας την πρόωρη αποπληρωμή του 2024, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει περίπου 15-17 δισ. ευρώ σε δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης έως 5 δισ. το 2024

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News