Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 11:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης έως 5 δισ. το 2024

Reuters: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης έως 5 δισ. το 2024

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 2,5 έως 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024 προχωράει το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για αποπληρωμή δανείων από το πακέτο διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης του πρώτου μνημονίου, με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο ευνοϊκή για τη χώρα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters, η αποπληρωμή πρόκειται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έτσι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο για έκδοση τίτλων χωρίς να αυξηθεί το χρέος, ενώ παράλληλα θα προστίθεται ρευστότητα στην κατά τα άλλα «ρηχή» ελληνική αγορά χρέους. Ειδικότερα, περίπου το 70% του κρατικού χρέους είναι στα χέρια τραπεζών, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνοντας την πρόωρη αποπληρωμή του 2024, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει περίπου 15-17 δισ. ευρώ σε δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

S&P: Αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News