BUSINESS & FINANCE

Τα μηνύματα πριν την επενδυτική βαθμίδα – Πρόωρη αποπληρωμή και προγραμματικές δηλώσεις

Τα μηνύματα πριν την επενδυτική βαθμίδα – Πρόωρη αποπληρωμή και προγραμματικές δηλώσεις

Στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προχωράει η κυβέρνηση η οποία θα βγάλει 5,4 δισ. ευρώ από το «σεντούκι» των ταμειακών διαθέσιμων, για να αποπληρώσει δάνεια από το πακέτο διάσωσης της περιόδου του πρώτου μνημονίου. Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά τις δόσεις για το 2024 και 2025 οι οποίες είναι 2,645 δισ. ευρώ έκαστη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Bloomberg, η πρόωρη αποπληρωμή αυτή αποτελεί «δέσμευση προς τους επενδυτές».

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2022, η Ελλάδα είχε αποπληρώσει πριν από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ δανείων GLF που έληγαν το 2023. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποπλήρωσε κομμάτι του χρέους που οφείλονται σε χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Οι χώρες της Ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041. Με την νέα προγραμματισμένη πληρωμή, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 13,4 δισ. ευρώ.

Τα θετικά μηνύματα

Η κίνηση της πρόωρης αποπληρωμής αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς μειώνονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Για το 2024 και 2025, η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά περίπου 17 δισ. ευρώ όποτε θα ελαφρύνει το βάρος των επόμενων χρόνων κατά 5,4 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Mάλιστα τα διετή ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν μείωση με τα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την απόδοση να πέφτει στο 3,42%, ενώ λίγο πριν βρισκόταν στο 3,56%.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά δάνεια θα τα εξοφλεί η χώρα για πολλές δεκαετίες ακόμη καθώς θα εξοφληθούν πλήρως το 2041, με δόσεις 2,645 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα δάνεια του ESM εξοφλούνται το 2060 και του EFSF το 2070.

Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου τη δεδομένη στιγμή είναι ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου στο οποίο βασίζονται είναι 3,59% και με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2041 αλλά η εξυπηρέτησή του θα γίνει ακόμη πιο ακριβή καθώς αναμένονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, είχε  δεσμευθεί προεκλογικά πως όταν σχηματίσει κυβέρνηση, εντός 100 ημερών η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά τους επόμενους μήνες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να δώσουν το «οκ» για την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πάντως για να κερδηθεί η επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά θετικών σημάτων από την ελληνική οικονομία. Το πρώτο δόθηκε με το μήνυμα της πρόθεσης της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων ενώ το αμέσως επόμενο μήνυμα προς τις αγορές θα πρέπει να έρθει μέσω των προγραμματικών δηλώσεων όπου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει δείξει πόσο έτοιμη είναι για μεταρρυθμίσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και για δημοσιονομική «σοβαρότητα».

Οι επόμενες ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου. Ενώ πριν, στις 4 Αυγούστου, υπάρχει και  η αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο Scope που βέβαια δεν περιλαμβάνεται στους big four που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ.

Τι λέει η ΤτΕ για το χρέος 

Tο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει το υψηλότερο της ΕΕ και το δεύτερο υψηλότερο διεθνώς. Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί πόροι. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο και στον κίνδυνο αγοράς, γεγονός που εξαλείφει τα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης των συμφωνημένων δημοσιονομικών. Πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας αποτελεί η κλιματική κρίση, που αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη που κλείνουν το κεφάλαιο της κρίσης

Επενδυτική βαθμίδα: Τα κρίσιμα ραντεβού με τους διεθνείς οίκους

Η κάλπη μίλησε – Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα

Γ. Στουρνάρας: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News