BUSINESS & FINANCE

Η κάλπη μίλησε – Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα

Η κάλπη μίλησε – Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα

To αποτέλεσμα της κάλπης επιβεβαίωσε αυτό που περίμεναν τόσο καιρό οι αγορές και αντικατοπτριζόταν ξεκάθαρα στις αποδόσεις των ομολόγων. Το προηγούμενο διάστημα, οι αγορές  έβλεπαν τα σύννεφα της πολιτικής αστάθειας να απομακρύνονται και τον στόχο της ανάκτησης  της επενδυτικής βαθμίδας  να καθίσταται επιτεύξιμος.

Την Παρασκευή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων  βρέθηκαν στο 3,58% και η διαφορά της απόδοσης με το γερμανικό Bund ήταν  στις 122 μονάδες βάσης. Σήμερα, η απόδοση διαμορφώνεται γύρω στο 3,5%, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο λόγος που δεν βλέπουμε μεγαλύτερη μείωση είναι γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πλήρως προεξοφλημένο από τις αγορές, όπως άλλωστε φάνηκε και στην πορεία του ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος της πολιτικής αστάθειας που ίσως προβλημάτιζε τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης  το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα πριν την πρώτη κάλπη, στην περίπτωση που δεν υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση, πλέον έχει διαλυθεί, καθώς η κάλπη μίλησε.  

Το σίγουρο είναι  ότι οι αγορές -και περισσότερο  οι οίκοι αξιολόγησης- μετά τη ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ, θα περιμένουν να «μετρήσουν» κιόλας τη νέα κυβέρνηση.  Ορόσημο θα αποτελέσουν  οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης σε λίγες μέρες, στις οποίες οι αγορές και οι οίκοι θα αναζητήσουν τις «εγγυήσεις» για την υλοποίηση της φιλομεταρρυθμιστικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας, και βέβαια στη συνέχεια θα περιμένουν και τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης, καθώς το ένα θα περιλαμβάνει και όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει και τα πρώτα δείγματα γραφής στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης. Αυτά θα είναι και τα επόμενα  και σημαντικά βήματα στο δρόμο για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει δεσμευθεί πως εάν σχηματίσει κυβέρνηση, εντός 100 ημερών η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

 Εάν όλα κυλήσουν ομαλά τους επόμενους μήνες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι οίκοι αξιολόγησης  αναμένεται να  δώσουν το «οκ» για την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι επόμενες ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών εκμηδενίζει τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου και δίνει στην νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει τις φιλικές για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις της, αναφέρει η S&P Global Ratings στο πρώτο σχόλιό της μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της κάλπης. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της S&P, εν όψει και του review που θα πραγματοποιήσουν στις 20 Οκτωβρίου, οι μεταρρυθμίσεις και οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα λάβουν υπόψη τους.

Αλλά και ο ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s, χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (credit positive), μία ακόμα 4ετία του Κυριάκου Μητσοτάκη  διασφαλίζει τη συνέχεια στην οικονομία και στη δημοσιονομική πολιτική.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις αποδόσεις τους. Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.  

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Πού θα κριθεί το review της 20ης Οκτωβρίου

Moody’s: Credit positive οι εκλογές – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους

ING: Οι προκλήσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη – Οι σκιές πάνω από την οικονομία

DZ Bank: Το μπλε θαύμα της Ελλάδας – Μένει μόνο ένα μικρό βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Axia: Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα – Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News