Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 09:43
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Το investment case των ελληνικών μετοχών δεν έχει υπάρξει πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια, τονίζει η Eurobank Equities μετά τις χθεσινές εκλογές, εκτιμώντας ότι η σαρωτική νίκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ένα σαφές μονοπάτι για την επανατιμολόγηση (re-rating) του χρηματιστηρίου.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής μιλούν για ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για μεταρρυθμίσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει τώρα την αναγκαία πολιτική εντολή να εφαρμόσει την ατζέντα της στην επόμενη 4ετία.

Η δέσμευση του κόμματος για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο επενδυτικό κενό (καθώς οι επενδύσεις είναι ακόμα χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ).

Η Eurobank Equities εκτιμά επίσης ότι η δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις τοπίου και η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεκλειδώσει τις αναξιοποίητες δυνατότητές της, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή 2,5-3%.

Άλλωστε, η οικονομική δραστηριότητα θα τονωθεί και από την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους συνολικούς πόρους που κινητοποιούνται να υπερβαίνουν τα 57 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 28-29% του ΑΕΠ.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η δέσμευση της ΝΔ για δημοσιονομική πειθαρχία δημιουργεί ένα βιώσιμο πλαίσιο που εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θέτει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, πιθανότατα τον Οκτώβριο (στο review της S&P).

Το χρηματιστήριο

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ράλι 12% μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, υπεραποδίδοντας έναντι του Stoxx600 κατά 15%, είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί, τουλάχιστον εν μέρει, σημειώνει η Eurobank Equities.

Παρόλα αυτά, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι πολύ θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη έχουν κρατήσει τις αποτιμήσεις σε χαμηλά επίπεδα, παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών. Οι μετοχές τις οποίες καλύπτει η χρηματιστηριακή εμφανίζουν EV/EBITDA κάτω από 6x, δηλαδή discount μεγαλύτερο του 25% έναντι των αντίστοιχων εισηγμένων στην Ευρώπη.

Στις τράπεζες, εκείνες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, δηλαδή οι Alpha και Πειραιώς, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα με αρκετά περιθώρια να κλείσουν το discount έναντι των ανταγωνιστών τους.

«Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή κυκλική επιλογή, συναρπαστικές αρχικές αποτιμήσεις, χαμηλές τοποθετήσεις επενδυτών, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για τις εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης), πιστεύουμε ότι το investment case για τις ελληνικές μετοχές δεν έχει υπάρξει πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Τα top picks τους είναι μετοχές με υψηλή ορατότητα στα αποτελέσματα και επιστροφές κεφαλαίου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos) σε συνδυασμό με μετοχές υψηλότερου beta και χαμηλών αποτιμήσεων, όπως οι ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Τι λένε αναλυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News