Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 09:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Τι λένε αναλυτές

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Τι λένε αναλυτές

Μια διαβεβαίωση προς τις αγορές ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει τις φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές του, είναι η ισχυρή εντολή που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Άλλωστε, οι αγορές σημείωσαν ράλι μπροστά στην προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι περίπου 3,6%, η χαμηλότερη των τελευταίων περίπου 10 μηνών, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μητσοτάκη στηρίχθηκε στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου το ΑΕΠ ανέκαμψε σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της, το 2010, τονίζεται. Η ανεργία μειώθηκε πάνω από το μισό από το επίπεδο του 28%, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία για να βοηθήσει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες στη δικαιοσύνη.

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Τι λένε αναλυτές-1

Αναφερόμενο στα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, το Bloomberg επισημαίνει ότι ανάμεσα σε αυτά είναι και τρία ακροδεξιά, όπως οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από ένα από τα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

 «Τα περιθωριακά κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και θα προσπαθούν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης», σημειώνει ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence. «Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι ρωσικές κυρώσεις, για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση».

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία υποβαθμίστηκε στην βαθμίδα junk πριν από 13 χρόνια.

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Τι λένε αναλυτές-2

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, αποφεύγοντας παράλληλα τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος. «Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα ψηλότερα» στην κλίμακα της πιστοληπτικής ικανότητας, είπε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Μία ακόμα από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έπειτα και από την επισήμανση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ παρόλο που η κατανάλωση είναι 140 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.

«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα καλού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», είπε στο Bloomberg η Μαρία Γκαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News