BUSINESS & FINANCE

Το πολιτικό ρίσκο μηδενίστηκε, λένε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων

Το πολιτικό ρίσκο μηδενίστηκε, λένε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων

Καθαρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει μηδενιστεί και πως οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα επιταχυνθούν, εκπέμπουν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη συγκλίνουσα εκτίμηση έξι μεγάλων Ελλήνων διαχειριστών κεφαλαίων που βρίσκονται σε άμεση επαφή με επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζουν ότι η χώρα εμφανίζεται έτοιμη να εισέλθει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο, ο οποίος, απουσία σημαντικών εξωγενών σοκ, θα μπορέσει να οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικού πλούτου μέσω της αύξησης της ροής άμεσων ξένων επενδύσεων, επενδύσεων χαρτοφυλακίου και της επακόλουθης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

• Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και CEO της EOS Capital Partners.

«Αρκετοί στην αγορά περίμεναν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές, αλλά τώρα η έκταση της εκλογικής της απήχησης επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι το πολιτικό ρίσκο έχει πρακτικά εκλείψει», εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και CEO της EOS Capital Partners. «Tο εύρος της αυτοδυναμίας βγάζει από τη μέση την προοπτική σοβαρών κινδύνων που σχετίζονταν με τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Ετσι η πεποίθηση ότι η επόμενη τετραετία θα είναι βελτιωμένη για την Ελλάδα, που μοιράζονταν κάποιοι στην αγορά, τώρα παγιώνεται και διευρύνεται βελτιώνοντας την όρεξη για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα κεφάλαια», προσθέτει. «Σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που έρχεται πλέον πιο κοντά, και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο εξωγενές σοκ και η μακροοικονομική θέση της χώρας συνεχίσει να βελτιώνεται, η Ελλάδα θα μπει στο ραντάρ περισσότερων ξένων επενδυτών», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως πέραν της ενίσχυσης της Νέας Δημοκρατίας, η αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφράζεται και σε μειωμένες αντιστάσεις στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.

• Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής Smeremediumcap, πρόεδρος της Grant Thornton.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας δομικής αλλαγής στη χώρα, καθώς ακόμη και χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με την ψήφο τους δείχνουν να πιστεύουν πως ένα πιο φιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας έχει νόημα γι’ αυτούς», σημειώνει ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής του Smeremediumcap και πρόεδρος της Grant Thornton. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική εντολή που βεβαίως και είναι φιλική για τις αγορές», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα εμπεδώνει την απαραίτητη για τα επενδυτικά κεφάλαια σταθερότητα». Εντέλει «ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ευρύτατη στήριξη λόγω των θετικών επιδόσεων της κυβέρνησής του στην οικονομία αλλά και των θετικών προοπτικών που προεξοφλείται πως μπορεί να εξασφαλίσει».

• Τάσος Αστυφίδης, CEO της Ambrosia Capital.

«Οι Ελληνες ψηφοφόροι έδειξαν στους πολιτικούς ότι αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα έχουν τη στήριξή τους», αναφέρει ο Τάσος Αστυφίδης, ιδρυτής και CEO της Ambrosia Capital. «Η χώρα δείχνει να έχει μπροστά της σχεδόν μία δεκαετία πολιτικής σταθερότητας και με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα να διευρύνεται και να επιταχύνεται από μια φιλική στην επιχειρηματικότητα κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο αυξανόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και επενδύσεων χαρτοφυλακίου».

• Κρις Αίσωπος, πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών και CEO της Alpha Trust.

Η πλήρης επιβεβαίωση του αμετάκλητου ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας, με τους Ελληνες ψηφοφόρους να στοιχίζονται πίσω από τις γραμμές εκείνων που δείχνουν να μπορούν να την οδηγήσουν με αξιοπιστία στην επόμενη ημέρα, μακριά από μικροκομματικές αψιμαχίες που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, στέλνει το πιο καθαρό φιλοεπενδυτικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον Κρις Αίσωπο, πρόεδρο της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών και CEO της Alpha Trust. Το αποτέλεσμα των εκλογών «ξεκλειδώνει τους διστακτικούς ξένους», πάντοτε βέβαια υπό την προϋπόθεση πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία στις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές, σημειώνει χαρακτηριστικά. Για τον πρόεδρο της Ενωσης Θεσμικών, το πολιτικό ρίσκο πρακτικά εκμηδενίζεται για την επόμενη τετραετία, καθώς δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας, ένα από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα που αναζητούν οι διεθνείς επενδυτές σε έναν προορισμό.

• Αλέξανδρος Αργυρός, Senior Managing Director, Head of Investment Banking, AXIA Ventures.

Ως επαλήθευση ενός εξαιρετικά θετικού σεναρίου για το διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών ο Αλέξανδρος Αργυρός, Senior Managing Director και Head of Investment Banking στην AXIA Ventures Group. «Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τώρα θα ισχυροποιηθεί στέλνοντας ένα ξεκάθαρο, θετικό μήνυμα διεθνώς», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι πέραν της επιτυχίας της Ν.Δ. «αποσυντέθηκε και το αρνητικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Οπως και άλλοι κορυφαίοι επαγγελματίες της αγοράς, έτσι και ο Αλέξανδρος Αργυρός μιλάει για μηδενισμό του προσλαμβανόμενου στο εξωτερικό πολιτικού ρίσκου που σχετίζεται με την Ελλάδα και το οποίο αποτέλεσε έναν από τους λόγους που πολλοί ξένοι παρέμεναν επιφυλακτικοί. «Ολα τα αρνητικά σενάρια πλέον φεύγουν από το τραπέζι, ενώ η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς “δεμένα χέρια” από οιουδήποτε τύπου αναπόφευκτους συμβιβασμούς μιας κυβέρνησης συνασπισμού», εκτιμά.

• Βαγγέλης Χαρατσής, πρόεδρος και CEO BETA Securities.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών, εφόσον επιβεβαιωθεί και στον δεύτερο γύρο, σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός τετραετούς κύκλου φιλοεπενδυτικού κυβερνητικού προγράμματος σε συνθήκες απουσίας πολιτικού κινδύνου και θέτει τη χώρα στην τελική ευθεία προς την επενδυτική βαθμίδα και την επιστροφή της από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές», εκτιμά ο Βαγγέλης Χαρατσής, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της BETA Securities. Και καθώς οι αποτιμήσεις στην ελληνική αγορά βρίσκονται χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκτιμάται ότι σύντομα θα καλύψουν αυτή τη διαφορά και θα επανέλθουν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπου και βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους. 

Διαβάστε επίσης:

Οι οίκοι στρώνουν το χαλί για την επενδυτική βαθμίδα – Το κρίσιμο review της 9ης Ιουνίου

Reuters: Πέντε απορίες για τις αγορές μετά τη νίκη Μητσοτάκη

Μπορεί να συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων; Citi και DZ Bank διαφωνούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News