BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Το μπλε θαύμα της Ελλάδας – Μένει μόνο ένα μικρό βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

DZ Bank: Το μπλε θαύμα της Ελλάδας – Μένει μόνο ένα μικρό βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Για το «μπλε θαύμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούν οι αναλυτές της DZ Bank έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. 

H επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτοδυναμία δείχνει πολιτική συνέχεια στην Ελλάδα, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη συνέχιση στον επιτυχημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος. 

Και θυμίζει ότι υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα πέτυχε μείωση της ανεργίας από το 17% στο 12% ανάμεσα στο τέλος του 2019 και το τέλος του 2022 καθώς και μείωση του χρέους από το 180% στο 171%, παρά την ενδιάμεση απότομη αύξησή του, λόγω της πανδημίας. 

Πλέον, οι σημαντικότεροι στόχοι του πρωθυπουργού θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, η αποκατάσταση του ΕΣΥ και ο εκσυγχρονισμός-ψηφιοποίηση του κράτους. 

Μετά από αυτά, η DZ Bank σημειώνει ότι η αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν πιο θετική γιατί αυτό είχε προεξοφληθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού είχε συρρικνωθεί στις 120 μονάδες βάσης, ενώ έναντι του ιταλικού αντιστράφηκε. 

Η επενδυτική βαθμίδα 

Μετά την εκλογική νίκη Μητσοτάκη, το μονοπάτι για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι ξεκάθαρο για την Ελλάδα, σημειώνει η DZ Bank. Άλλωστε, τονίζει ότι η χώρα απέχει από το investment grade μόνο ένα μικρό βήμα, αφού η S&P την αξιολογεί με BB+ και θετικές προοπτικές και η Fitch με B+ και σταθερές προοπτικές. 

«Όταν η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης, τον Απρίλιο, έδειξε ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης ήταν πιθανή εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο έχει σαφώς αυξηθεί», τονίζουν οι αναλυτές της DZ Bank, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει με ανυπομονησία το επόμενο προγραμματισμένο review από την S&P στις 20 Οκτωβρίου.

DZ Bank: Το μπλε θαύμα της Ελλάδας – Μένει μόνο ένα μικρό βήμα για την επενδυτική βαθμίδα-1

Πάντως, παρά τις περαιτέρω θετικές ειδήσεις που περιμένει κατά τους επόμενους μήνες, η DZ Bank θεωρεί ότι το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει εξαντληθεί, καθώς το ελληνικό 10ετές παρουσιάζει απόδοση μόλις 25 μονάδες βάσης υψηλότερη από το αντίστοιχο ισπανικό (το οποίο έχει πολύ καλύτερη μέση αξιολόγηση, στο A-). Συνεπώς, ο γερμανικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να κλείσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα και να κατοχυρώσουν τα κέρδη που έχουν βγάλει. 

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Credit positive οι εκλογές – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους

S&P: Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Πού θα κριθεί το review της 20ης Οκτωβρίου

Axia: Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα – Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News