BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη – Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

Societe Generale: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη – Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

Καμπανάκι για τις επόμενες κινήσεις των οίκων αξιολόγησης κατά τα reviews της άνοιξης, ειδικά στις περιπτώσεις του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, χτυπά η Societe Generale, καθώς προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές εντάσεις θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα. Πάντως, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιολογούν αναβαθμίσεις στα επόμενα reviews, της S&P  στις 19 Απριλίου και της Fitch στις 31 Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν αναβαθμίσεις των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης και στα δύο αυτά reviews. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Societe Generale, η προσοχή των επενδυτών θα αρχίσει πλέον να μετατοπίζεται από τα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα θεμελιώδη των χωρών, έπειτα από τα μεγαλύτερα των προβλέψεων δημοσιονομικά ελλείμματα που εμφάνισαν για το 2023 η Ιταλία και η Γαλλία.

Ο οίκος βλέπει μεγαλύτερες δυσκολίες στο δημοσιονομικό μέτωπο από το 2025, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα μπορεί πλέον να προέρχεται από την κατάργηση έκτακτων μέτρων. Επομένως, το φθινόπωρο του 2024 θα είναι η «ώρα της αλήθειας»,  καθώς οι κυβερνήσεις θα στείλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν τον Οκτώβριο και οι αγορές θα εστιάσουν σε αυτά.

Πάντως, η Societe Generale αναμένει μία ροή στοιχείων και ειδήσεων για το θέμα νωρίτερα, κάτι που σε συνδυασμό με τα reviews των οίκων αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα απασχολεί όλο και περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές προειδοποιούν για διεύρυνση των spreads των ομολόγων μεταξύ των χωρών.

Μάλιστα, η SocGen εκτιμά ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών θα μπορούσαν να επιστρέψουν, αν και το περιμένει αργότερα μέσα στο έτος. Η Κομισιόν ενδέχεται να ξεκινήσει την διαδικασία περί υπερβολικών ελλειμμάτων για τις χώρες που παραβίαζαν τον σχετικό κανόνα το 2023 από τον Ιούνιο κιόλας, όμως, με δεδομένο ότι πολλές χώρες βρέθηκαν σε παραβίαση του κανόνα, η προσοχή θα πέσει στα σχέδια που θα συντάξουν οι μεμονωμένες χώρες –και κυρίως οι μεγάλες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο- στις αρχές του φθινοπώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες πριν να προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις, αν και ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας, η Societe Generale πιστεύει ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος για κάτι τέτοιο τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Έρχεται λιτότητα στην Ευρωζώνη – Ποιες χώρες θα σφίξουν το ζωνάρι

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News