Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 10:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Απανωτά ρεκόρ με φόντο Fed και γεωπολιτική

Χρυσός: Απανωτά ρεκόρ με φόντο Fed και γεωπολιτική

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού, ενώ το ασήμι άγγιξε υψηλό δύο ετών με φόντο τις δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι ανέφεραν ότι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ομιλία του προέδρου Jerome Powell αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο χρυσός ανήλθε σε νέα κορυφή πάνω από τα 2.288 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι ξεπέρασε τα 26 δολάρια ανά ουγγιά. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly και η ομόλογός της στο Κλίβελαντ Loretta Mester δήλωσαν ότι τρεις μειώσεις είναι πιθανές μέσα στο 2024, παρότι ανέφεραν ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. 

Η τιμή του χρυσού καταγράφει φέτος απανωτά ρεκόρ με συνολικά κέρδη σχεδόν 11% εξαιτίας κυρίως των προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη έχουν δημιουργήσει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών μειώσεων από τη Fed.

Ο πρόεδρος της Fed Powell αναμένεται να μιλήσει αργότερα την Τετάρτη και ενδεχομένως να παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν επίσης συμβάλει στην άνοδο της τιμής του χρυσού μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν δεσμεύθηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ, καθώς το κατηγορεί για μια φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άσκησε μερικές από τις πιο αυστηρές επικρίσεις του για τη συμπεριφορά του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες από τότε που ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό – Συνεχίζεται το ράλι

Bitcoin ή χρυσός; Οι επενδύσεις με τις μεγαλύτερες αποδόσεις την τελευταία δεκαετία

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο χρυσός: Οι δύο παράγοντες πίσω από το ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News