Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 16:29
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα στο τέλος της νομισματικής σύσφιγξης

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα στο τέλος της νομισματικής σύσφιγξης

Νέα άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με φόντο τα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν λιγότερες νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της ανεργίας κόντρα στις προβλέψεις, ενδυναμώνοντας το σενάριο να έχει τελειώσει η Fed με τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,44% στις 33.988,23 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,66% στις 4.346,5 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 0,6% στις 13.380,5 μονάδες. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν σημαντικά. Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 1,45% αφού ο τεχνολογικός γίγαντας προέβλεψε τριμηνιαίες πωλήσεις που ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις της αγοράς εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης για iPads και wearables, ιδίως στην αγορά-κλειδί της Κίνας.

Η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ δίνει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περιθώριο να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα τον Δεκέμβριο και ενισχύει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Fed έχει τελειώσει με την πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας, οι μισθοδοσίες εκτός της γεωργίας αυξήθηκαν κατά 150.000 τον περασμένο μήνα, λιγότερο από το αναμενόμενο και σαφώς λιγότερο από τις  297.000 του Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 3,9% και η μηνιαία αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε.

«Στοιχηματίζω ότι τελειώσαμε με τις αυξήσεις», δήλωσε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. «Αν ήσασταν αξιωματούχος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC), αυτά τα στοιχεία θα θέλατε να δείτε. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τη Fed». Η Fed αποφάσισε την Τεάρτη να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο 22 ετών για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα αν η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια και ότι «προχωράει προσεκτικά», μια εκτίμηση που συχνά υποδηλώνει απροθυμία για αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας ισορροπούν καλύτερα, κάνοντας αναφορά στην επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας, την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και την ανάκαμψη της μετανάστευσης. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9%. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας ψυχραίνεται», δήλωσε η Yelena Shulyatyeva, ανώτερη οικονομολόγος της BNP Paribas στις ΗΠΑ, κάτι που όπως εκτιμά «θα κάνει τη Fed υπομονετική στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και μετά».
Παρότι οι policymakers προέβλεπαν τον Σεπτέμβριο  μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων για φέτος, ο Πάουελ υποβάθμισε τη σημασία αυτής της πρόβλεψης την Τετάρτη. Σημειωτέον ότι η Fed συνεδριάζει εκ νέου στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Πάντως, οι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση σε μεμονωμένες έκθεσεις και ο Powell τόνισε την Τετάρτη ότι θα υπάρξει μία επιπλέον έκθεση για την απασχόληση και δύο βασικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό πριν από τη συνεδρίαση της FOMC του Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι παρατηρητές της Fed λένε ότι γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας στο 3,9% – Λιγότερες οι νέες θέσεις εργασίας

Wall Street: Άνοδος άνω των 550 μονάδων για τον Dow – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας για έκτη εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News