Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 15:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας στο 3,9% – Λιγότερες οι νέες θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας στο 3,9% – Λιγότερες οι νέες θέσεις εργασίας

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μετριάστηκε και η ανεργία αυξήθηκε σε υψηλό σχεδόν δύο χρόνων, χαμηλώνοντας ένα σκαλί από τον «θερμό» ρυθμό προσλήψεων που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι.

Οι μισθοδοσίες εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 150.000 τον περασμένο μήνα, σαφώς μειωμένες σε σχέση με τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 297.000 του Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από στα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν αύξηση άνω των 170.000 τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 3,9% έναντι προσδοκιών ότι θα παραμείνει σταθερό στο 3,8% και η μηνιαία αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε. Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, λιγότερο από την πρόβλεψη για 0,3%, και κατά 4,1% σε ετήσια βάση, λιγότερο από την πρόβλεψη για 4,2%.

Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά άλλοι κλάδοι παρουσίασαν χλιαρή αύξηση ή μείωση. Οι μισθοδοτούμενοι στη μεταποίηση μειώθηκαν κατά 35.000 τον Οκτώβριο, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην απεργία του συνδικάτου United Auto Workers. Το πλήγμα θα αποδειχθεί προσωρινό, ωστόσο, δεδομένου ότι τα μέλη του συνδικάτου έχουν έκτοτε συνάψει προσωρινές συμφωνίες με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άνοδος άνω των 550 μονάδων για τον Dow – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας για έκτη εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News