Business & Finance Παρασκευή 4/08/2023, 16:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: 187.000 νέες θέσεις εργασίας – Πτώση της ανεργίας στο 3,5%

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες

ΗΠΑ: 187.000 νέες θέσεις εργασίας – Πτώση της ανεργίας στο 3,5%

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες, ωστόσο ισχυρή ήταν η αύξηση των μισθών και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε απρόσμενα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι νέες μισθοδοσίες ανήλθαν σε 187.000 έναντι των εκτιμήσεων για 200.000. Ωστόσο, το νούμερο είναι αυξημένο έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω αριθμού των 185.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο. 

Παράλληλα, η ανεργία υποχώρησε στο 3,5% έναντι των εκτιμήσεων ότι θα παρέμενε στο 3,6%. Σημειωτέον ότι το ποσοστό είναι οριακά πιο πάνω από το χαμηλό του 1969.

Η ισχυρή αγορά εργασίας είναι σημάδι της δυναμικής που διατηρεί η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ζήτηση για νέους εργαζόμενους παραμένει υγιής, οι απολύσεις μειώνονται και η αύξηση των μισθών ξεπερνά επιτέλους τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στην ανανέωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο και κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αμφότερες ισχυρότερες από τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3% και 4,2% αντίστοιχα. Πάντως, η αύξηση των αμοιβών παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η προσφορά και η ζήτηση για εργαζομένους έρχονται σε μεγαλύτερη ισορροπία μετά από χρόνια έλλειψης εργατικού δυναμικού λόγω πανδημίας.

Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που τρέχει με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, τα στοιχεία υποστηρίζουν τις αυξανόμενες εκκλήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συνέχισαν την αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα και άφησαν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερες αυξήσεις, και τα στοιχεία της Παρασκευής αναμένεται να συμβάλουν στη διαμόρφωση της επόμενης απόφασής τους τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News