Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 16:02
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Τα αντικρουόμενα μηνύματα από την απασχόληση

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 339.000 τον Μάιο έναντι προβλέψεων για 195.000, αλλά η ανεργία αυξήθηκε στο 3,7%

ΗΠΑ: Τα αντικρουόμενα μηνύματα από την απασχόληση

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 339.000 τον Μάιο, σημαντικά περισσότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών και πολύ περισσότερες από τη σχετική μέτρηση του Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 195.000 θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, η μέτρηση του Απριλίου που ανερχόταν στις 253.000 θέσεις αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 294.000 θέσεις.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,7%, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα, το οποίο ήταν και χαμηλό 53 ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο στο 3,5%. Οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Η αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών επιβραδύνθηκε στο 0,3% για τον μήνα και 4,3% σε σχέση με πέρυσι -και οι δύο 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Η αγορά εργασία στις ΗΠΑ αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική στη νομισματική σύσφιγξη και τα νεότερα στοιχεία επανέφεραν τις ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, οι αγορές στοιχηματίζουν ακόμα σε ποσοστό 70% ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα την ερχόμενη εβδομάδα.

ΗΠΑ: Τα αντικρουόμενα μηνύματα από την απασχόληση-1 

Για τους αξιωματούχους της Fed, σύμφωνα με το Bloomberg, μεγάλη σημασία έχει η αύξηση του ποσοστού ανεργίας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση ενός μήνα από τον Απρίλιο του 2020. Οι άνεργοι ήταν περισσότεροι κατά 440.000 τον Μάιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον έναρξη της πανδημίας.

Παρόλο που η ζήτηση εργασίας παρέμεινε ανθεκτική, δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η ανθεκτικότητα αυτή. Καθώς η πιστωτική κρίση απειλεί να σταματήσει την επέκταση και περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν να απολύσουν εργαζομένους, τα κέρδη προσλήψεων και αμοιβών ενδέχεται να επιβραδυνθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η Γερουσία απέτρεψε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών

Αντέχει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ – Τα στοιχεία για επιδόματα και προσλήψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News