Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 16:08
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Πτώση – έκπληξη για τις νέες θέσεις εργασίας

Οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 145.000 τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Πτώση – έκπληξη για τις νέες θέσεις εργασίας

Λιγότερες των προβλέψεων ήταν οι νέες θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, ενώ επιβράδυνση κατέγραψε και η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη το ADP Research Institute.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η εύρωστη αγορά εργασίας δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας των εταιρειών στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά μόλις 145.000 τον Μάρτιο, από 261.000 που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 210.000 νέες θέσεις. Παράλληλα, οι ετήσιες αμοιβές αυξήθηκαν με ρυθμό 6,9% τον Μάρτιο, από 7,2% τον Φεβρουάριο.

ΗΠΑ: Πτώση – έκπληξη για τις νέες θέσεις εργασίας-1

Οι προσλήψεις αυξήθηκαν περισσότερο στον κλάδο της εστίασης, το εμπόριο, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τις κατασκευές. Περικοπές καταγράφηκαν στους τομείς της μεταποίησης, των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων και των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων εδώ και ένα χρόνο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται ότι αρχίζουν να επιβαρύνουν την αγορά εργασίας. Στο μεταξύ, οι απολύσεις που ξεκίνησαν αρχικά σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, εξαπλώνονται τώρα και σε άλλους τομείς.

Η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις προσλήψεις, εάν οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι οδηγήσουν τις επιχειρήσεις να σταματήσουν τα σχέδια επέκτασης. Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ανταγωνισμού για ταλέντα εν μέσω πιέσεων στους μισθούς και υψηλότερου κόστους δανεισμού.

«Τα στοιχεία μισθοδοσίας για τον Μάρτιο είναι ένα από τα πολλά σημάδια ότι η οικονομία επιβραδύνεται», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Οι εργοδότες σταματούν τις προσλήψεις που είχαν κορυφωθεί για έναν χρόνο, ενώ η αύξηση των μισθών που παρατηρήθηκε επί τριμήνου, υποχωρεί».

Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στις δουλειές τους είχαν αύξηση μισθών 6,9% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τη χαμηλότερη σε πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, η οποία αναλύει τις μισθοδοσίες άνω των 25 εκατομμυρίων εργαζομένων στις ΗΠΑ. Για όσους άλλαξαν δουλειά, η μέση αύξηση των ετήσιων αποδοχών μειώθηκε στο 14,2%, επίσης η χαμηλότερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2022.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό υποχωρεί, αλλά παραμένει αυξημένη. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία της κυβέρνησης την Παρασκευή για τις θέσεις εργασίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Οι αποκαλύψεις και τα αναπάντητα ερωτήματα στο κατηγορητήριο

Wall Street: «Κόπηκε» το ανοδικό σερί για S&P 500 και Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News