Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 16:20
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε υψηλό 1,5 έτους οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 22.000 στις 264.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου

ΗΠΑ: Σε υψηλό 1,5 έτους οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2021 αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας κατεβάζει ρυθμούς βαθμιαία.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 22.000 στις 264.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου, συμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Η αύξηση αυτή ήταν κατά πολύ ανώτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που περιλαμβάνουν άτομα που έχουν λάβει επίδομα ανεργίας για μια εβδομάδα ή περισσότερο και αποτελούν καλή ένδειξη του πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να βρουν δουλειά μετά την απώλεια της δουλειάς τους, αυξήθηκαν κατά 12.000 σε 1,81 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ορισμένοι κλάδοι της αγοράς εργασίας έχουν επιδεινωθεί. Οι απολύσεις που ξεκίνησαν σε κλάδους όπως η τεχνολογία και οι τράπεζες, αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να επηρεάζουν τις εταιρείες σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.

Επιπλέον, το πιθανότερο είναι ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι απολύσεις καθώς βαραίνουν ολοένα το επιχειρηματικό κλίμα οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και η περιοριστικές πιστωτικές συνθήκες.

Πάντως, άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα κάνουν λόγο για αύξηση προσλήψεων τον Απρίλιο και υποχώρηση εκ νέου του δείκτη ανεργίας σε χαμηλό δεκαετιών, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Nasdaq στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News