Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 16:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αντέχει η αγορά εργασίας – Περισσότερες θέσεις και αυξημένοι μισθοί

Δημιουργήθηκαν 253.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,5%

ΗΠΑ: Αντέχει η αγορά εργασίας – Περισσότερες θέσεις και αυξημένοι μισθοί

Η αύξηση της απασχόλησης πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο τον Απρίλιο στις ΗΠΑ παρά την τραπεζική αναταραχή και την επιβράδυνση της οικονομίας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 253.000 νέες θέσεις εργασίας τον μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street για αύξηση κατά 180.000, ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,5%. 

Οι μέσες αποδοχές ανά ώρα, ένας δείκτης – κλειδί για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4% έναντι προβλέψεων για αύξηση 4,2%.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ευρείας βάσης με ώθηση από τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης, των υπηρεσιών καθώς και την αναψυχή και τη φιλοξενία. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ προχώρησε πάντως σε μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις για τους δύο προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα, η άνοδος του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στις 248.000 θέσεις από 326.000 και του Μαρτίου στις 165.000 από 236.000 προηγουμένως.

Πάντως, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ζήτησης εργασίας παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό και τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες. Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις προσλήψεις ή έχουν απολύσει εργαζομένους, άλλες εξακολουθούν να αυξάνουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να καλύψουν πολλές ανοιχτές θέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος για φέτος ο Dow – Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών

Το παράδοξο του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανεργίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News