Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σχεδόν διπλάσιες των εκτιμήσεων οι νέες θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Σχεδόν διπλάσιες των εκτιμήσεων οι νέες θέσεις εργασίας

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική σε μια ένδειξη ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή παρά τα υψηλά επιτόκια, τις εργασιακές διαμάχες και τη δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε 336.000 από 227.000 τον Αύγουστο και 236.000 τον Ιούλιο. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των νέων θέσεων εργασίας στις 170.000.

Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι πρόβλεψης για 3,7%. Παράλληλα, τόσο η μηνιαία όσο και η ετήσια μισθολογική αύξηση ήταν οριακά κατώτερη των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 4,2% σε ετήσια, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3% και 4,3% αντίστοιχα. 

Τα futures στη Wall Street γύρισαν σε ισχυρή πτώση μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του υπουργείου Εργασίας και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν εκ νέου άλμα. Οι επενδυτές είναι ανησυχούν το τελευταίο διάστημα ότι μια ανθεκτική οικονομία θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και ίσως ακόμη και να τα αυξήσει περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Είναι σαφές ότι ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η Fed δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της», δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab. «Υπό άλλες συνθήκες, μετακινεί πιθανώς το σημείο έναρξης των μειώσεων των επιτοκίων, το οποίο ήταν ένας κινούμενος στόχος, για αργότερα το 2024».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στα ομόλογα: Ανάμεσα στα χειρότερα κραχ της ιστορίας

Wall Street: Μικρή πτώση με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News