Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 11:12
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό – Συνεχίζεται το ράλι

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό – Συνεχίζεται το ράλι

Σε επίπεδο-ρεκόρ αναρριχήθηκε ξανά η τιμή του χρυσού σήμερα, με φόντο τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, καθώς και χάρη στην ελκυστικότητά του ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται κατά περίπου 1,2% αυτή την ώρα πέριξ των 2.260 δολαρίων η ουγγιά, ενώ νωρίτερα άγγιξε έως και τα 2.265 δολάρια. Επίσης, τα προθεσμιακά στην αμερικανική αγορά διαμορφώθηκαν νωρίτερα έως και στα 2.286 δολάρια -τώρα έχουν υποχωρήσει ελαφρώς-, καταγράφοντας άνοδο περίπου 2%.

Οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο, έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιξης.

Βέβαια, ο δείκτης πληθωρισμού, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Τράπεζα, κατέγραψε ήπια άνοδο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που σημαίνει πως ενδέχεται να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων. 

Στήριγμα στον χρυσό

Η τιμή του χρυσού και τα επιτόκια συνήθως ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Όσο τα επιτόκια δανεισμού χαμηλώνουν, ο χρυσός θεωρείται όλο και πιο ελκυστική επένδυση σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης, όπως τα ομόλογα, τα οποία είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο κερδοφόρα σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Επίσης, οι τιμές του χρυσού στηρίζονται στη ζήτηση από το εξωτερικό. «Στην Κίνα οι ιδιώτες επενδυτές προσελκύονται από τον χρυσό, διότι ο κλάδος των ακινήτων πηγαίνει άσχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Caesar Bryan, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική εταιρεία Gabelli Funds.

Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ενισχύουν εδώ και μήνες τα αποθέματά τους σε χρυσό, ώστε να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους λόγω των  γεωπολιτικών εντάσεων, του πληθωρισμού και της αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin ή χρυσός; Οι επενδύσεις με τις μεγαλύτερες αποδόσεις την τελευταία δεκαετία

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο χρυσός: Οι δύο παράγοντες πίσω από το ράλι

Ο χρυσός κάνει comeback: Προβλέψεις για ράλι το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News