Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 21:45
ΑΓΟΡΕΣ

Το μυστήριο ράλι του χρυσού προβληματίζει τους αναλυτές

Το μυστήριο ράλι του χρυσού προβληματίζει τους αναλυτές

H τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 7% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, γεγονός που δυσκολεύει τους αναλυτές να εξηγήσουν τι είναι αυτό που καθοδηγεί το πιο παράξενο ράλι του πολύτιμου μετάλλου. 

Η ξαφνική άνοδος της τιμής έχει ωθήσει τον χρυσό στο νέο ιστορικό υψηλό των 2.195 δολαρίων η ουγκιά το οποίο άγγιξε την Παρασκευή. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την κίνηση στις αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία θα καταστήσει το πολύτιμο μέταλλο πιο ελκυστικό.

Όμως, μία σειρά αναλυτών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σήμερα κανένας από τους παράγοντες που είχαν καθοδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο τους τελευταίους 16 μήνες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αγορές ρεκόρ των κεντρικών τραπεζών, η στροφή των κινεζικών νοικοκυριών σε ασφαλή καταφύγια και ο φόβος του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. 

«Πρόκειται για το πιο ήρεμο, το πιο αμφιλεγόμενο ράλι», λέει ο Νίκι Σιλντς, αναλυτής της MKS Pamp, ελβετικό χυτήριο χρυσού και εμπορίας χρυσού. «Από τα 2.000 δολάρια τον προηγούμενο μήνα πήγε πάνω από τα 2.150 δολάρια». 

Το ράλι αυτό έλαβε χώρα την ώρα που τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ στην αρχή του μηνός έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση, ισχυροποιώντας την άποψη των επενδυτών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Όμως, το εύρος των κινήσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και του δολαρίου δεν φαίνεται να δικαιολογούν πλήρως το ράλι του χρυσού, εκτιμούν αναλυτές. Η απόδοση του αμερικανικού διετούς στο 4,5% εξακολουθεί να είναι κατά πολύ υψηλότερη από το 4,12% του Ιανουαρίου, ενώ το δολάριο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα έναντι καλαθιού με τα έξι βασικά νομίσματα του πλανήτη σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Παλαιότερα, όταν είχαμε ένα ράλι των 70 έως 80 δολαρίων, αυτό συνήθως συνοδευόταν από νέους καταλύτες ή νέα γεγονότα», αναφέρει ο Σούκι Κούπερ, αναλυτής της Standard Chartered. «Αυτή την φορά όμως δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στα γεγονότα». 

Επίσης, το ράλι του χρυσού συνέβη παρά τις εκροές από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία σε χρυσό, ύψους 21 εκατ. ουγκιών στη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με το Bloomberg. Αντίθετα, το bitcoin, το οποίο άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 72.000 δολάρια τη Δευτέρα, συνοδεύεται από εισροές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία spot bitcoin. 

Η Ρόνα Ο΄Κόνελ, αναλύτρια της StoneX, επισημαίνει ότι πληθώρα παραγόντων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή του χρυσού, όπως το γεγονός ότι η Κίνα έχει ανεβάσει το τελευταίο διάστημα την ρητορική της απέναντι στην Ταϊβάν, οι κλιμακούμενες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και οι επερχόμενες εκλογές σε πολλές χώρες του πλανήτη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ήταν πίσω από την άνοδο του χρυσού την προηγούμενη εβδομάδα. Η ίδια επικαλείται μία σειρά από ευκαιριακούς traders που κατέθεσαν μαζικά εντολές αγορές. 

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ράλι της τιμής του χρυσού είναι ένα σύμπτωμα του ότι οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους με στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων. «Δεν είναι όμως σίγουρο συμπέρασμα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Κάρστεν Μένκε της Julius Baer. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

UBS: Ο χρυσός θα φτάσει ακόμα υψηλότερα – Οι παράγοντες πίσω από το ράλι

Ντουμπάι: Tα καταστήματα χρυσού χάνουν αγοραστές, μετά τα ρεκόρ της τιμής του

Οι επενδυτές τρελάθηκαν: Τι σημαίνει το ταυτόχρονο ρεκόρ χρυσού και bitcoin;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News