Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 07:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ο χρυσός κάνει comeback: Προβλέψεις για ράλι το 2024

Ο χρυσός κάνει comeback: Προβλέψεις για ράλι το 2024

Έπειτα από δύο χρόνια αναιμικής ζήτησης, ο χρυσός ανακάμπτει με διψήφια άνοδο φέτος, ενώ μάλιστα «φλερτάρει» με το ιστορικό ρεκόρ των 2.060 δολαρίων, που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2020.

Με φόντο την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό, καθώς και την σταδιακά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τις ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για ράλι στην αγορά χρυσού. Παράλληλα, όμως, το πολύτιμο μέταλλο πήρε ώθηση και από τις προσδοκίες των επενδυτών για πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). 

Ειδικά τον Νοέμβριο καταγράφηκε ξεκάθαρη στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό, με τις εισροές στο μεγαλύτερο ETF χρυσού διεθνώς (χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) να φτάνουν περίπου το 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2022, καθώς και την πρώτη θετική ροή του τελευταίου εξαμήνου.

Πού θα φτάσει η τιμή;

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν εκτίναξη της τιμής του χρυσού τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση που η Fed πράγματι μειώσει τα επιτόκια δανεισμού νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ήτοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ο χρυσός μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2.400 δολάρια η ουγγιά το νέο έτος, σύμφωνα με την Bank of America. Θα πρόκειται δηλαδή για άλμα της τάξης του 18% από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Ο επενδυτής Paul Tudor Jones είχε δηλώσει στο CNBC ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος αντιμετωπίζει το πιο απειλητικό και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, ενόσω οι ΗΠΑ βρίσκονται στη χειρότερη δημοσιονομική θέση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο χρυσός, καθώς και το Bitcoin, θα έπρεπε να αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο του χαρτοφυλακίου των επενδυτών σε σχέση με παλαιότερα. 

Από την πλευρά του, ο John Hathaway της Sprott Asset Management USA, αναμένει κέρδη στον χρυσό τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Euronews. Εξέφρασε, όμως, ανησυχίες για τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια «υψηλότερα για παρατεταμένο διάστημα».

Γενικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ζήτηση για τον χρυσό ανεβαίνει όσο τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν. Πρώτον, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, τα οποία «ανταγωνίζονται» τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, τείνουν να υποχωρούν. Και όσο πέφτουν τα προσδοκώμενα κέρδη, οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν καλύτερες εναλλακτικές. Επιπλέον, όταν τα επιτόκια δανεισμού χαμηλώνουν λόγω ύφεσης ή επιβράδυνσης, οι μετοχές συνήθως εμφανίζουν απώλειες.

Εν τέλει, ο χρυσός λειτουργεί ως αντιστάθμισμα κινδύνου και φόβου, προσφέροντας μια εναλλακτική στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, καθώς δεν συνδέεται με την πορεία των ομολόγων και των μετοχών. Εξ ου και ο χρυσός τείνει να καταγράφει κέρδη σε περιόδους οικονομικών εντάσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

Πετά η αγορά μεταχειρισμένων – Πωλήσεις ρεκόρ στα ενεχυροδανειστήρια

Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Προς τιμή-ρεκόρ αναρριχάται ο χρυσός – Έως και 2.500 δολάρια το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News