Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 13:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς τιμή-ρεκόρ αναρριχάται ο χρυσός – Έως και 2.500 δολάρια το 2024

Προς τιμή-ρεκόρ αναρριχάται ο χρυσός – Έως και 2.500 δολάρια το 2024

Προς ιστορικό υψηλό κατευθύνονται το 2024 οι τιμές του χρυσού όσο θα χαλαρώνει η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και ενώ οι ανησυχίες για ύφεση θα αναδεικνύουν τον ρόλο του ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.

Στις 7 Αυγούστου του 2020, οι τιμές spot του χρυσού είχαν αγγίξει το ρεκόρ των των 2.072,5 δολαρίων, ένα σημείο το οποίο είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Αναμένω ότι ο χρυσός θα κινηθεί άνω των 2.100 δολαρίων στα τέλη του 2023, αρχές 2024», δήλωσε στο CNBC ο εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek. Την εκτίμηση αυτή απέδωσε στο ενδεχόμενο παύσης του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). «Είμαι αισιόδοξος για τον χρυσό, διότι πιστεύω ότι η Fed θα απομακρυνθεί από την τρέχουσα φάση σύσφιγξης. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί προτού επιτευχθεί ο πληθωριστικός στόχος του 2%», προσέθεσε.

Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός ανέβαινε προς υψηλό 40 ετών στις ΗΠΑ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, το εύρος του βασικού επιτοκίου δανεισμού έφτασε να κυμαίνεται μεταξύ 5,25%-5,5%.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο χρυσός αποδίδει καλύτερα σε σχέση με την πλειονότητα άλλων βασικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, καθώς έχει την τάση να «αντιστέκεται» στην άνοδο των επιτοκίων και θεωρείται «καταφύγιο» έναντι του πληθωρισμού.

Ανησυχίες για ύφεση

Ορισμένοι είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι για τον χρυσό, αναμένοντας να φτάσει ακόμη και τα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή τουλάχιστον 26% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Ο στόχος μου είναι στα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024…Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι προς το τέλος του 2023 ενδέχεται να επικρατήσουν πιέσεις ύφεσης, οι οποίες θα ενταθούν το 2024», δήλωσε στο CNBC o David Neuhauser, ιδρυτής της Livermore Partners. «Το 2024 είναι το σημείο κατά το οποίο βλέπω τον χρυσό να αγγίζει νέα υψηλά». Ο ίδιος δήλωσε ότι προσδοκά στασιμοπληθωρισμό στη διεθνή οικονομία τα επόμενα χρόνια, όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει μεταξύ 3-5%.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός τείνει να ανεβαίνει σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως σε υφέσεις και στασιμοπληθωρισμό, λόγω του status του ως αξιόπιστης επένδυσης, ενώ συχνά αξιοποιείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

«Κάθε είδους κίνηση προς ύφεση θα ήταν θετική για τον χρυσό», σχολίασε ο Randy Smallwood, διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals.

Από την πλευρά της, η τράπεζα UOB προβλέπει επίσης νέα ρεκόρ στην τιμή χρυσού, αλλά μόνο μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. «Βασικός παράγοντας στις θετικές μας προβλέψεις για τον χρυσό είναι η προσδοκώμενη κορύφωση στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, καθώς και η κορύφωση της δυναμικής του αμερικανικού δολαρίου», δήλωσε ο Heng Koon How, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο χρυσός θα αγγίξει τα 2.100 δολάρια ανά ουγκιά το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Πέφτει η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος της Τουρκίας

Κεντρικές τράπεζες: Επαναπατρίζουν χρυσό για να αποφύγουν κυρώσεις

Ο άγνωστος Τούρκος που έγινε δισεκατομμυριούχος από το εμπόριο χρυσού

Χρυσός: Είναι τελικά καλή μακροπρόθεσμη επένδυση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News