Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 22:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Είναι τελικά καλή μακροπρόθεσμη επένδυση;

Χρυσός: Είναι τελικά καλή μακροπρόθεσμη επένδυση;

Οι Αμερικάνοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τον χρυσό και λιγότερο για τις μετοχές. 

Το 26% των Αμερικανών κατέταξε τον χρυσό ως την καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση το 2023, σχεδόν διπλάσιο από το 15% που πίστευε αυτό το 2022, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup.

Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το αντίστοιχο για τις μετοχές: το 18% των Αμερικανών κατέταξε τις μετοχές ως την κορυφαία μακροπρόθεσμη συμμετοχή, από 24% πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2013 που η τοποθέτησή τους για τις μετοχές ήταν κατώτερη από αυτή του χρυσού. Και οι δύο κατηγορίες ενεργητικού κατατάσσονται ωστόσο πιο πίσω από την αγορά ακινήτων.

Ενώ ζητήθηκε από τους Αμερικανούς να μετρήσουν το πώς βλέπουν τις διάφορες κατηγορίες ενεργητικού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η αντίληψή τους καθοδηγείται περισσότερο από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην απόδοση των επενδύσεων, σύμφωνα με την Gallup, η οποία ρώτησε ένα τυχαίο δείγμα 1.013 ενηλίκων μεταξύ 3 και 25 Απριλίου.

Και αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τους επενδυτές που βάζουν στην άκρη χρήματα για ένα συγκεκριμένο σκοπό, όπως η συνταξιοδότηση. 

«Ως μακροπρόθεσμη επένδυση, ο χρυσός αποτελεί πολύ κακή λύση», δήλωσε ο Charlie Fitzgerald, διευθυντής της Moisand Fitzgerald Tamayo στο Ορλάντο της Φλόριντα. 

Οι μετοχές παρουσιάζουν υψηλότερες επιδόσεις από τον χρυσό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Οι μετοχές γενικά λειτουργούν ως η μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη αύξησης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, όπως επισημαίνουν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.

Ο δείκτης S&P 500 προσέφερε μία μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 10,43% την περίοδο 1970 έως 2022, σύμφωνα με ανάλυση της Securian Asset Management. Την ίδια περίοδο, ο χρυσός παρουσίασε μία απόδοση της τάξης του 7,7%. 

Η τιμή του χρυσού, που συνήθως θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, παρουσιάζει μεγάλη άνοδο σε περιόδους φόβου και οικονομικής δυσπραγίας. Για παράδειγμα, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19, ενώ σημείωσαν μεγάλη άνοδο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο SPDR Gold Shares ETF που παρακολουθεί την τιμή του χρυσού, έχει ενισχυθεί φέτος 8,6%, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατά 7,6%. 

Τώρα, ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τον χρυσό λαμβάνει χώρα εν μέσω πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα και καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από πέρυσι για να συγκρατήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η Fed αναμένει ότι η Αμερική θα οδηγηθεί σε ήπια ύφεση αργότερα φέτος.

«Ο χρυσός παρουσιάζει τώρα υψηλές επιδόσεις λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο Ivory Johnson, ιδρυτής της Delancey Wealth Management, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, είναι περισσότερο μια βραχυπρόθεσμη διακράτηση – ένα αντιστάθμισμα κινδύνου για τους επενδυτές όταν το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός επιβραδύνονται, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο Johnson. Εάν το ΑΕΠ αρχίσει να ανακάμπτει, θα ήταν καλύτερο για τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές ανάπτυξης, συμπληρώνει.

«Ο χρυσός δεν είναι μακροπρόθεσμη επένδυση. Δεν είναι κάτι που απλώς βάζεις στο χαρτοφυλάκιο και το κρατάς εκεί».

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Σε ύψη ρεκόρ η ζήτηση για χρυσό από κεντρικές τράπεζες

Ρωσικός χρυσός: Υπό τον έλεγχο «σκοτεινών» εταιρειών

Ο χρυσός σπάει το φράγμα των 2.000 δολαρίων – Στον ορίζοντα νέο ρεκόρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News