Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις με το βλέμμα στο αμερικανικό χρέος

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις με το βλέμμα στο αμερικανικό χρέος

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι ανησυχίες για το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μία στάση  πληρωμής χρέους βάρυναν το κλίμα, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% με τους λεγόμενους «αμυντικούς» κλάδους, όπως τρόφιμα και ποτά, εταιρείες κοινής ωφελείας και real estate να καθοδηγούν τις απώλειες. 

Το επιφυλακτικό επενδυτικό κλίμα έχει επικρατήσει στις διεθνείς αγορές καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. 

«Βρισκόμαστε μόλις μία ανάσα από την προθεσμία της 1ης Ιουνίου και υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», αναφέρει ο αναλυτής της IG Group, Chris Beauchamp. 

Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 7% τον Απρίλιο από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, παρότι ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. 

H Commerzbank «είδε» τη μετοχή της να υποχωρεί 3,8% από τη στιγμή που οι προβλέψεις της για τα καθαρά έντοκα έσοδα για ολόκληρη την οικονομική χρήση ήταν κατώτερες του αναμενομένου. 

Σε πτώση και η μετοχή του Euronext κατά 3%, καθώς ο οπερέιτορ ανακοίνωσε πτώση των εσόδων και των κερδών πρώτου τριμήνου, ενώ το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE) παρουσίασε πτώση 2,7% από τη στιγμή που ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Blackstone και η Thomson Reuters πώλησαν μετοχές αξίας 3,41 δισ.δολαρίων. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 15.951,30 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.723,23 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,09% της αξίας του στις 7.399,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-34 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 9.211,60 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 27.196,46 μονάδες με πτώση 0,01%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News