Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 11:12
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο ΧΑ μετά το άλμα – Διεθνείς ανησυχίες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλό 9 ετών. Οι ευρωαγορές κινούνται κυρίως πτωτικά με το βλέμμα σε μάκρο και στο χρέος των ΗΠΑ

Σταθεροποίηση στο ΧΑ μετά το άλμα – Διεθνείς ανησυχίες

Σταθεροποίηση στο χθεσινό κλείσιμο σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, παρατηρείται σήμερα στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ήπιες ανοδικές τάσεις κόντρα στις διεθνείς απώλειες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.137,12 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,06% με την αξία των συναλλαγών στα 5,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,31%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+1,13%), της Ελλάκτωρ (+0,97%), της Motor Oil (+0,76%) και του ΟΠΑΠ (+0,63%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-0,94%), του ΟΛΠ (-0,83%) και της Σαράντης (-0,67%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+0,58%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,50%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-0,36%) και των Τροφίμων (-0,25%). Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 883,9 μονάδες.

Στον απόηχο των εκθέσεων και των δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία, οι Financial Times τονίζουν σε άρθρο του editorial board τους ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όμως η οικονομική αναβίωσή της είναι μια προσπάθεια που ακόμα συνεχίζεται.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές κινούνται κυρίως πτωτικά την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σχετικά με το χρέος, ενώ αναμένουν και τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ακολουθούμενες από τα χημικά.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρή άνοδο 0,15%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,3%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,2%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,3%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση πρέπει γρήγορα να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση του κινδύνου μιας άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο Τζο Μπαίντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά, παρά τη διάθεση για επίτευξη λύσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι λένε οι Financial Times για τις εκλογές: Η επόμενη κυβέρνηση έχει δουλειά να κάνει

Επενδυτική βαθμίδα: «Κλειδί» για φθηνότερη ρευστότητα σε τράπεζες και οικονομία

Wall Street: Mε πτώση άνω των 300 μονάδων ο Dow – «Βαρίδι» ο κλάδος λιανικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News