Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 08:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λένε οι Financial Times για τις εκλογές: Η επόμενη κυβέρνηση έχει δουλειά να κάνει

Τι λένε οι Financial Times για τις εκλογές: Η επόμενη κυβέρνηση έχει δουλειά να κάνει

Η Ελλάδα μπορεί να είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όμως η οικονομική αναβίωσή της είναι μια προσπάθεια που ακόμα συνεχίζεται, τονίζουν οι Financial Times σε άρθρο του editorial board τους.

«Όποιος πάρει την εξουσία, θα πρέπει να επεκτείνει τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας», σημειώνει το άρθρο, τονίζοντας ότι η μακρά περίοδος ωρίμανσης του χρέους και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ενισχυθεί η οικονομία και να μειωθεί περαιτέρω το χρέος. Η διαφοροποίηση της οικονομίας πέραν της εξάρτησής της από τον τουρισμό, η μακροπρόθεσμη αύξηση των επενδύσεων και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και δικαιοσύνη πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες.

«Η Ελλάδα υπέφερε την τελευταία δεκαετία. Αλλά οι θυσίες της σημαίνουν ότι τώρα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τον πόνο σε ευημερία. Δεν πρέπει να πάρει τα μάτια της από αυτό το βραβείο», τονίζει η συντακτική ομάδα των FT.

Το άρθρο σημειώνει ότι τα θεμέλια για την οικονομική αναβίωση της Ελλάδας μπήκαν από διαδοχικές κυβερνήσεις, που θέσπισαν μέτρα λιτότητας, για να ικανοποιηθούν οι όροι των πακέτων διάσωσης. Το 2018, η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο και τελευταίο της πρόγραμμα διάσωσης και το περασμένο καλοκαίρι βγήκε και από την εποπτεία. Αν και η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του χρέους, πέρυσι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες και η κυβέρνηση πέτυχε μικρό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η ενισχυμένη δημοσιονομική σύνεση σημαίνει ότι το spread έχει μειωθεί απότομα από την κορύφωση της κρίσης χρέους και κινείται τώρα κοντά σε εκείνο της Ιταλίας.

Από το 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβλέπει μια διαχείριση της οικονομίας που είναι σχετικά ορθόδοξη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η οικονομία βρίσκεται τώρα 6,4% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνουν οι FT.

«Όμως, η επιτυχία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα δεν θα πρέπει να κάνει τη χώρα να μην βλέπει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο μέλλον», προσθέτουν.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και η οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου ένα πέμπτο μικρότερη από το 2008. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης βελτίωσης των δεικτών του χρέους οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό. Το σημερινό υψηλό κόστος ζωής έχει επιδεινώσει επίσης την κατάσταση των Ελλήνων μετά από χρόνια λιτότητας: το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Σε αυτά, οι FT προσθέτουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τις κατηγορίες για παράνομες απωθήσεις προσφύγων και το δυστύχημα στα Τέμπη και τονίζουν ότι οι εκλογές της Κυριακής θα φέρουν κάποια πολιτική αβεβαιότητα, θεωρώντας ότι  το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις δεύτερες εκλογές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Reuters: Πώς «διαβάζουν» τις ελληνικές εκλογές οι αγορές

Από το junk στην επενδυτική βαθμίδα – Οι FT για τo «μεγάλο γύρισμα» της Ελλάδας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News