Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 21:15
ΒUSINESS & FINANCE

Ρωσικός χρυσός: Υπό τον έλεγχο «σκοτεινών» εταιρειών

Ρωσικός χρυσός: Υπό τον έλεγχο «σκοτεινών» εταιρειών

Με το ρωσικό χρυσό να έχει αποκλειστεί από τις αγορές της Δύσης, οι λιγότερο γνωστές επιχειρήσεις σπεύουν να βοηθήσουν την Ρωσία να βρει νέους αγοραστές. 

Οι μπάρες χρυσού της Ρωσίας έχουν γίνει ταμπού μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι εξαγωγές τους έχουν απαγορευθεί από την Ομάδα του G7 και την Ε.Ε. πέρυσι το καλοκαίρι. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο για την τεράστια βιομηχανία χρυσού της Ρωσίας, η αγορά της δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το μέταλλο αξίας 20 δισ.δολαρίων που εξορύσσεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα είτε η κεντρική τράπεζα είτε οι ξένοι αγοραστές να παίρνουν το υπόλοιπο μέρος. 

Περίπου 12 εταιρείες logistics και έμποροι που δεν είναι μεγάλοι παίκτες στην αγορά χρυσού έχουν αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού χρυσού, σύμφωνα με την εταιρεία ΙmportGenius, που βασίζεται σε στοιχεία των ρωσικών τελωνείων στη διάρκεια του εξαμήνου έως τον περυσινό Αύγουστο. Αντί οι μεγάλες ποσότητες να κατευθύνονται στο Λονδίνο και να αποθηκεύονται σε μεγάλες τράπεζες, όπως JPMorgan Chase και HSBC Holdings, ο ρωσικός χρυσός πηγαίνει τώρα σε περιοχές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί. 

Όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων αλλάζει διαδρομή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό, καθώς επιχειρήσεις σε άλλες χώρες που εξακολουθούν να μπορούν να διαπραγματεύονται με την Ρωσία διψούν για τον χρυσό της. 

Οι ρωσικές εταιρείες εξόρυξης δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν το Λονδίνο

Η βρετανική πρωτεύουσα ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις ρωσικές εξαγωγές χρυσού

Source: ImportGenius

 

Η μεταφορά του πολύτιμου μετάλλου γινόταν από εταιρείες στον χώρο της ασφάλειας, όπως Brink’s και Loomis, οι οποίες όμως σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα μετά τον πόλεμο. 

Το κενό αυτό το καλύπτουν τώρα εταιρείες όπως Vpower Finance Security (Xονγκ Κονγκ), η οποία φέρεται να μεταφέρει μετρητά και χρυσό για λογαριασμό ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας. Διαχειρίστηκε περισσότερα από 300 εκατ. ρωσικού χρυσού μεταφέροντάς το μέσω του Χονγκ Κονγκ το διάστημα από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ImportGenius. 

Εξαγωγικοί προορισμοί

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναδειχθεί στο νέο προορισμό για το ρωσικό χρυσό με εξαγωγές αξίας άνω των 500 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του εξαμήνου έως τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι αγοραστές έχουν την έδρα τους στο Ντουμπάι, το οποίο ήταν επί μακρόν κέντρο για τις συναλλαγές του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. 

Η Al Bahrain Jewellers πήρε χρυσό αξίας 50 εκατ.δολαρίων από την Ρωσία. Το μέταλλο αγοράστηκε μέσω θυγατρικής της Open Minerals με έδρα του Αμπου Ντάμπι, εταιρείας που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Glencore και στους μεγαλομετόχους περιλαμβάνονται κρατικά ταμεία όπως το Mubadala Investment.  

H Τουρκία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό προορισμό με ρωσικό χρυσό αξίας 305 εκατ. δολαρίων να έχει μεταφερθεί μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου. 

Κορυφαίος Παίκτης

Η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης χρυσού στον κόσμο

Source: World Gold Council

Note: Data is for 2021

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει αγοράσει περίπου 1 εκατ. ουγγιές χρυσού πέρυσι. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας την έχουν ωθήσει σε αναζήτηση εναλλακτικών στο δολάριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κυρώσεις; Τα ρωσικά διαμάντια πάνε (σχεδόν) παντού

Κυρώσεις: Εμπάργκο και στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού από την ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News